Leestip van de dag – dinsdag 20 december 2016

Nightfever, een zee van licht en vrede521607678

Nightfever deed in de Sint-Niklaaskerk in Gent een zee van lichtjes vloeien.

Kaarsen, rustgevende gezangen, gezamenlijk gebed, stilte. Dit zijn de ingrediënten van Nightfever. Overgewaaid uit Duitsland, verovert de avondwake nu ook de harten van gelovigen in België. Voorbijgangers worden uitgenodigd om hun drukke bezigheden even achter zich te laten en een lichtje aan te steken in de kerk.

Rust in de drukte

Jonge christenen wandelen rond op de kerstmarkt. Met kaarsen in de hand nodigen ze voorbijgangers uit om even binnen te springen in de Sint-Niklaaskerk.

Je kan blijven zolang je wil. En je moet niets betalen.

Sommige mensen weigeren vriendelijk. Anderen onderbreken graag even hun kerstshopping en maken tijd om een kaarsje aan te steken.

Ook de zusters van moeder Teresa, met dikke winterjassen boven hun habijt, spreken voorbijgangers aan en delen naar hartenlust kaarsjes uit. Enkele kinderen vergezellen hen. Wij nodigen jullie uit om even tot rust te komen, klinkt het.

Vrede in je hart

Met een grote glimlach probeert ook priester Filip mensen te overtuigen om de kerk binnen te gaan. Hij spreekt een ouder koppel aan. Ik nodig je uit om een kaarsje aan te steken voor vrede, zegt hij. Of voor vrede in je hart, voegt hij er even later nog aan toe. Oh, dat heb ik al, antwoordt de vrouw lachend. Maar ze neemt het kaarsje toch aan en gaat de kerk binnen.

Ook een groepje jonge moslims brengt kaarsjes tot bij het altaar.
Want vrede, dat is toch wat iedereen wil.

Knielen voor God

Achteraan in de kerk verwelkomt een kerststal de bezoekers. Onophoudelijk schuiven mensen aan om vooraan een kaarsje aan te steken. Respectvol buigen ze zich voor het altaar. Jonge en oudere mensen, Belgen en buitenlanders… allemaal willen ze even wat hoop brengen in de wereld.

Momenten van stilte en gebed wisselen af met christelijk muziekspel. Aan uw voeten Heer, is de hoogste plaats. Daarom kniel ik neer bij U, luidt het gezang terwijl mensen een voor een hun kaarsje bij het altaar plaatsen.

Licht in de wereld

Het licht breidt steeds uit. Elk van deze mensen wil wat licht te brengen in de duisternis, om de boodschap van Kerstmis verder uit te dragen.

Een klein meisje brengt haar kaarsje naar voor. Heel voorzichtig plaatst ze het naast de honderden andere kaarsjes. Ze trekt aan de hand van haar mama en wijst naar een zitbankje helemaal vooraan. De mama knikt. We zullen even gaan zitten. Geflankeerd door haar beide ouders geniet ze van het kaarslicht. De vlammetjes dansen op en neer.

Ze wrijft over de wang van haar mama  en vlijt zich tegen haar aan.

Gods liefde wordt zichtbaar, stille vreugde vult mijn hart.

Bron: Ijd / Kerknet.be

nightfever-2016-gent-sint-niklaaskerk-koenvandenbossche-013-16