Leestip van de dag – dinsdag 23 augustus 2016

And I said to myself: what a wonderful world

Zeer mooi en warm interview door Margot Vanderstraeten met Toots Thielemans die gisteren overleden is.

,,Kom, ik laat hem je zien, mijn eerste accordeon. Hij staat in de tuinkamer, op de kast. En kijk ondertussen maar goed rond, want mijn vrouwke is een genieke. Ze heeft het hele huis gedecoreerd, alles wat je hier ziet, maakt deel uit van haar chefs-d’oeuvre. Dat is nogal iets, nietwaar, al die fotolijsten die aan de muren hangen, die op alle kasten staan en op elke tafel liggen — een heel leven, hé mijn lieveke, tachtig jaar Toots.

Mijn eerste liedje heb ik in de Hoogstraat in de Brusselse Marollen gespeeld. Op d’Uugstroêt numero twie-onnert-ien-en-vieteg om precies te zijn. Want daar baatten mijn ouders hun café uit, ‘t Trapken af. Elke zondag kwam er een accordeonist spelen. Zijn vingers dansten, en ik raakte betoverd door de klanken die de man uit zijn instrument toverde. Ik heb toen ook een accordeon gekregen. Deze hier. Op dit kartonnen instrument, gemaakt voor een dreumes, speelde ik, Jean Baptiste Thielemans, op mijn stoeleke deuntjes voor mijn ouders. De bijnaam Toots kwam later, toen de muzikanten Toots Camarata en Toots Mondello in mijn leven verschenen.

Lees verder …

4697233512_025d9b00d1_b