Leestip van de dag – dinsdag 25 aug 2020

Johannes van het Kruis inspireerde Mompou tot ‘Stille muziek’

Het Geestelijke Hooglied van de Spaanse mysticus lag aan de basis van een cyclus van 28 pianominiaturen van Federico Mompou: ‘Música Callada’.

Hij was te verlegen om concertpianist te worden, dus werd hij — gelukkig voor de muziekliefhebber van nu — componist: Federico Mompou (1893-1987), geboren in Barcelona en student in Parijs. Typisch voor Mompou zijn de korte, impressionistisch aandoende pianostukken. Verstilde miniaturen soms, zoals in de pianowerkjes die werden gebundeld als Música callada, letterlijk: ‘stille muziek’.

De titel verwijst naar een gedicht in de Cántico Espiritual van Johannes van het KruisLa Música callada, la soledad sonora, schrijft de middeleeuwse mysticus: muziek die de stem is van de stilte, terwijl de eenzaamheid muziek wordt.

Mompou zelf omschreef de muziek als ‘een zwakke hartslag’ die diep in de ziel doordringt.

De Música callada bestaat uit 28 korte pianostukken, gecomponeerd over een periode van 10 jaar en verdeeld over vier bundels. ‘Het is muziek die ons buiten de grenzen van onze eigen wereld voert, alsof we worden meegezorgen in een vloeibaar licht’, liet pianist Arcadi Volodos optekenen, toen hij een opname ervan maakte.