Leestip van de dag – dinsdag 26 mei 2020

Leonardo Boff over het postcoronatijdperk

De coronapandemie heeft volgens Leonardo Boff de mythe doorprikt dat wij God op aarde zijn en naar eigen goeddunken over de aarde kunnen beschikken.

Volgens de Braziliaanse bevrijdingstheoloog Leonardo Boff heeft de coronapandemie de grenzen van ons pact met de aarde duidelijk gemaakt. Tegelijk stelt hij vast dat sommigen nu al stelling nemen om te verhinderden dat deze ervaring tot ingrijpende, blijvende verandering zou leiden. De pandemie zou een aansporing moeten zijn om de lessen te leren die wij al veel langer hadden moeten leren. Wij hebben pijnlijk ervaren dat wij de schepping beheren, maar geen eigenaar ervan zijn en hoe nauw mens en natuur met elkaar verbonden zijn.

De coronapandemie is voor de mensheid een les in bescheidenheid. Leonardo Boff

Door de pandemie is de mythe gesneuveld dat wij een kleine god op aarde zijn. Een van de vaders van de moderne wetenschappelijke methode, Francis Bacon, zei ooit dat wij de natuur moeten martelen tot ze alle geheimen prijsgeeft. Die visie hebben wij tot het uiterste doorgedreven en zo hebben wij een aanslag gepleegd op de duurzaamheid en op de planeet en het leven. Zo hebben wij het natuurlijke pact verbroken met de levende aarde. Die aarde geeft ons alles en in ruil moeten wij voor haar zorgen. Door het ondergraven van onze zorg voor de schepping brengen wij het leven zelf in het gedrang.

Om de strijd tegen deze pandemie te winnen, moeten wij uiteindelijk terugkeren naar de methodes van de middeleeuwen, met een strikt sociaal isolement. De pandemie is een uitnodiging voor een nieuwe ethiek, voordat de natuur ons nog dodelijker virussen stuurt. Al in 1962 waarschuwde de Amerikaanse bioloog Rachel Carson, auteur van Silent Spring: De vraag is of een beschaving een meedogenloze oorlog tegen het leven kan voortzetten zonder zichzelf te vernietigen en zonder het recht te verliezen om een ​​beschaving te worden genoemd. Het lijkt een profetie van de situatie die we op planetair niveau ervaren.

In de beste hypothese zal het coronavirus ons dwingen onszelf als mensheid opnieuw uit te vinden en ons gemeenschappelijke huis op een duurzame en inclusieve manier te verbouwen. Leonardo Boff

Boff vreest dat ook deze ervaring niet volstaat om ons bewust te maken van de gevaren van de opwarming van de aarde, met het buitensporige volume van onze steden en de enorme agrobusiness die de ongerepte natuur en bossen maar blijft ontbossen. Op deze manier vernietigen we de leefgebieden van miljoenen virussen en bacteriën die uiteindelijk op de mens worden overgedragen. Boff waarschuwt: De belangen van het financiële kapitaal en het gebrek aan bewustzijn van de machthebbers en zelfs een groot deel van de academische kennis over de ernst van de achteruitgang van de natuur, dreigen ervoor te zorgen, dat wij niets leren van de duizenden en duizenden doden door het coronavirus. Volgens schattingen dreigt het beleid van opportunisten ervoor te zorgen dat er in Latijns-Amerika alleen al 215 miljoen nieuwe armen komen.

Het is absoluut noodzakelijk dat we het oude paradigma van de wil tot macht en overheersing over alles (‘de gesloten vuist’) opgeven in ruil voor een paradigma van zorg voor alles (‘de uitgestrekte hand’ ). Leonardo Boff.

Bron: Religion Digital / Kerknet.be