Leestip van de dag – dinsdag 26 nov 2019

Paus tot jongeren: Wees geen zombie

De paus vroeg de jongeren om zich te verzetten tegen pesten en om tijd te maken voor bezinning en gebed.

Paus Franciscus heeft vandaag de jongeren uit Japan op geroepen om geen zombies te worden, die voor de buitenwereld gelukkig zijn, maar in hun hart eenzaam en aan wie het leven ontbreekt. Hij gaf de 900 jongeren de raad om het gebed en hun innerlijke leven niet te verwaarlozen, omdat zij zo kunnen beletten dat het wordt verarmd en onderontwikkeld blijft. Deze jongeren lachen niet meer, zij zijn gestopt met dromen en zij zijn niet langer verwonderd of verrast. Maar een rijk innerlijk leven zal U juist vol leven en vitaliteit maken.

Vele jongeren leven als zombies; hun harten zijn gestopt met kloppen omdat zij  het leven niet met anderen kunnen vieren.
(Paus Franciscus)

De paus gaf de jongeren de raad om niet enkel tijd te maken voor familie en vrienden, maar door meditatie en gebed ook voor God. Hij stelde vast dat velen welvarend en rijk zijn, maar toch een innerlijke leegte ervaren. Eenzaamheid en het gevoel om niet bemind zijn is de meest verschrikkelijke vorm van armoede. Die strijd tegen de geestelijke armoede, moet voor de jongeren een belangrijke prioriteit zijn. Besef niet alleen waarvoor U leeft, maar ook voor wie U leeft. Dingen zijn belangrijk, maar mensen zijn essentieel.

Economie mag geen voorrang hebben op de mens

Later op de dag drukte hij tijdens een ontmoeting in de residentie van de premier in Kantei (Tokio) bedrijfsleiders, afgevaardigden van de overheid, ambtenaren en diplomaten op het hart om ervoor te zorgen dat de economie nooit belangrijker wordt dan de menselijke waardigheid. Elke natie of elk volk wordt uiteindelijk niet afgemeten aan zijn economische kracht, maar aan de aandacht voor mensen in nood en zijn vermogen om vruchtbaar te zijn en het leven te bevorderen.

Hij riep de Japanse leiders op om de bevordering van de menselijke ecologie te integreren bij hun inspanningen voor het milieu, om de groeiende kloof tussen arm en rijk onder ogen te zien en om niet te aanvaarden dat een meerderheid van de wereldbevolking in armoede leeft. Franciscus bracht ook hulde aan de schoonheid van het land en citeerde de jezuïet-zendeling Alessandro Valignano, die in 1579 schreef: Wie wil zien wat de Heer aan de mens heeft geschonken, hoeft enkel naar Japan te komen om het te zien. Tot slot sprak hij ook vol lof over de aandacht van de bevolking van Japan voor het lijden van de minderbedeelden en mensen met een beperking.

Bron: CNA / Vaticannews.va / Kerknet.be