Leestip van de dag – dinsdag 3 juli 2018

Verzoeningskapel aan de Koreaanse grens

De kapel met een oppervlakte van 2000 vierkante meter in de gedemilitariseerde zone zal plaats bieden aan een honderdtal gelovigen.

De Zuid-Koreaanse katholieke Kerk laat een Kapel van de Vrede bouwen vlak aan de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. De zone staat al 65 jaar symbool voor het conflict op het Koreaanse schiereiland. De eerste steen werd gelegd op 5 juni. Legerbisschop Francis Xavier Yu Soo-il verklaarde bij die gelegenheid dat de kapel het verlangen uitdrukt om de dialoog aan te gaan en zo bij te dragen tot de verzoening. Het is goed dat deze plaats, waar zo fel werd gevochten, symbool wordt van de verzoening.

De kapel wordt opgericht in de zogeheten Joint Security Area (JSA), de gemeenschappelijke veiligheidszone die de enige ontmoetingsplaats is voor de Zuid- en Noord-Koreaanse verantwoordelijken en gecontroleerd wordt door de VN. Doel van toekomstige gebedsplaats is spirituele steunen bieden aan de militairen die deze bufferzone bemannen. De kapel komt in de plaats van een oudere cultusplaats uit 1958, drie jaar na de vredesbesprekingen die in het Noord-Koreaanse dorp Panmunjom werden gehouden en uitmondden in het staakt-het-vuren dat nog altijd van kracht is.

De bouw van de kapel moet tegen maart 2019 voltooid zijn en wordt dan plechtig ingewijd.

Bron: La Croix / Kerknet.be