Leestip van de dag – dinsdag 30 augustus 2016

Gaarkeukens zijn oefenscholen van barmhartigheid

Paus Franciscus sprak zondag een woord van dank uit voor de vele vrijwilligers die zich inzetten voor de werken van barmhartigheid.

Paus Franciscus heeft de naar schatting tienduizend gelovigen op het Sint-Pietersplein tijdens het Angelus zondagmiddag opgeroepen gul te zijn en zich bij hun daden van naastenliefde niet te laten leiden door eigenbelang. Hij becommentarieerde een passage uit het veertiende hoofdstuk van Lucas (Als je wordt uitgenodigd voor de bruiloft, ga dan zitten op de geringste plaats – Lc 14,1.7-14).

Door de dienstbaarheid voor armen
maken de vele vrijwilligers de liefde van God
geloofwaardig en zichtbaar.

De paus vroeg de aanwezigen om een open hart en oog te hebben voor het lijden en de belangen van armen, hongerigen, gemarginaliseerden en vluchtelingen. Hij sprak bovendien zijn dank en waardering uit voor de vele vrijwilligers in gaarkeukens, die hij omschreef als oefenscholen van naastenliefde. Tegelijk bemoedigde hij ook tot de andere werken van barmhartigheid, vooral het bezoeken van zieken en gevangenen.

De paus heeft met de gelovigen ook gebeden voor de driehonderd doden en ontelbare slachtoffers van de aardbeving in Midden-Italië – en vooral in Amatrice, Accumoli, Arquata, Pescara del Tronto en Norcia – en vroeg om hen te steunen en te bezoeken en zo de omarming van God en de christelijke hoop met hen te delen.

Lees de integrale tekst (in het Nederlands) van de woorden van paus Franciscus tijdens het Angelus.

Bron: SIR / Radio Vaticana / Kerknet.be