Leestip van de dag – dinsdag 6 december 2016

Oecumenische patriarch onderstreept 200px-bartolomew_i
belang van Middellandse Zee

De Middellandsezeeregio is altijd al een ontmoetingsplaats geweest van culturen, godsdiensten en volkeren.

De oecumenische patriarch Bartholomeos I heeft op de vooravond van de feestdag van Sint-Niklaas in de Italiaanse stad Bari, waar sinds 1087 de relieken van de heilige worden bewaard, opgeroepen tot vrede in de Middellandsezeeregio en de opvang van migranten. De orthodoxe kerkleider lanceerde zijn oproep in de Sint-Niklaasbasiliek bij de ontvangst van de Oecumenische Prijs van de theologische faculteit van Puglia. Hij viel daarbij fel uit naar de Europese Unie. Door de secularisatie en het secularisme heeft de EU volgens hem verschrikkelijk veel moeite om het grote belang van de Middellandse Zee en haar historisch-religieuze waarde te begrijpen.

Als alle belanghebbenden moedig gerechtigheid, vrijheid en waarheid als pijlers van de vrede accepteren en als religies bruggen tussen individuen, volkeren en culturen bouwen, dan kunnen we een teken van hoop zijn voor de mensheid. De Middellandse Zee was altijd al een ontmoetingsplaats van culturen en van het samenleven van volkeren en godsdiensten. Nu wordt zij doorkruist door golven van radeloze mensen die vluchten voor oorlog en religieus fundamentalisme, voor hongersnoden die het gevolg zijn van de hebzucht van enkelen of tirannieën. De Middellandse Zee is het graf geworden van zoveel van onze broeders en zusters die droomden van een beter leven.

Patriarch Bartholomeos I onderstreept ten slotte het belang van de godsdiensten in de strijd tegen fundamentalisme.

Het is van fundamenteel belang om het wederzijdse respect tussen de volkeren te herwinnen en het wantrouwen, het geweld, de bloedbaden en de genocide te overwinnen. Niemand verlaat zijn huis en zijn haard als hij daartoe niet wordt gedwongen of op de vlucht wordt gejaagd door geweld.

Bron: SIR / Kerknet.be