Leestip van de dag – dinsdag 8 jan 2019

Paus Franciscus vraagt solidariteit met vluchtelingen

Twee schepen met 49 vluchtelingen aan boord, die voor de kust van Libië werden gered, wachten voor de kusten van Malta op een veilige haven.

Paus Franciscus heeft de Europese landen in zijn Angelustoespraak van afgelopen zondag opgeroepen tot concrete solidariteit met de vluchtelingen. Hij deed zijn uitspraak naar aanleiding van de twee reddingsboten met 49 vluchtelingen, die gestrand zijn in Malta. Herodes en de en de schriftgeleerden uit zijn tijd staan symbool voor de velen die vandaag nog steeds bang zijn voor de komst van Jezus en hun hart sluiten voor hun broeders en zusters in nood. Volgens de persdienst van het Vaticaan werd het Angelus gisteren bijgewoond door 60.000 gelovigen.

Ruben Neugebauer van de hulporganisatie Sea-Watch sprak zijn waardering en dank uit voor de oproep van de paus en zijn aansporing tot Europese solidariteit. Het gaat niet om Malta of Italië, maar om de grenzen van Europa. Op basis van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens kan aan deze mensen de toegang tot de havens niet worden ontzegd. Deze groep van 49 mensen zijn gijzelaars van een mislukt migratiebeleid.

Bron: Kathpress.at / Kerknet.be