Leestip van de dag – dinsdag 8 november 2016

‘Met God kan alles’1723976-05130cd6e1a6517d1062002aa78b2321

Mariska Van Ael fietste naar Santiago de Compostela. Met God als enige tochtgenoot.

Elke dag ontmoet ik mensen die mij op een of andere manier dichter bij God brengen. Mariska (20), actief in de Gentse studentenpastoraal, is een van hen. In juli trok ze alleen met de fiets naar Santiago de Compostela, om in de voetsporen te treden van zovelen die haar voorgingen op de Camino. Een maand lang was ze onderweg. Met als doel? De band met God versterken en vrede vinden.

Mariska glimlacht als ze terugdenkt aan haar pelgrimstocht. Ik denk dan aan al die onbekende mensen die me een slaapplaats en maaltijd aanboden. Ze deelden hun levensverhaal met mij. Ze vertrouwden mij hun intenties toe en ik nam hen in gebed mee tijdens mijn reis. Het zijn ontmoetingen die mij rust brachten en die ik met mij meedraag, misschien wel voor de rest van mijn leven.

De Camino is een pelgrimage van vertrouwen. Keuzes maken moet je niet doen, je ziet wel wat er op je pad komt. Bij elk kruis dat ze onderweg tegenkwam – en dat waren er veel! –,  zong ze het Onzevader. Steeds meer drong de diepgang van het gebed dat Jezus ons gaf tot haar door. Uw wil geschiede – ik leerde om alles los te laten en mij vertrouwvol over te geven aan God. Dat vervult mij nog steeds met vreugde!

Onderweg werd ik ook geconfronteerd met mijzelf en de nood aan barmhartigheid. ‘Vergeef ons onze schulden’, werd een houvast.

De tocht was vaak moeilijk en belastend, vertrouwt Mariska me toe. Maar God was haar reisgenoot, samen met Hem beklom ze de bergen. Met God kan alles, zegt ze overtuigd. En als Hij ervoor heeft gezorgd dat ik elke dag een slaapplaats en eten had, hoeveel meer kan ik dan vertrouwen dat Hij me ook in het dagelijkse leven zal geven wat ik nodig heb!

Bij haar aankomst liepen tranen van puur geluk over haar wangen. De steen die ik de hele weg mee had gedragen, had ik even tevoren naar traditie achtergelaten in Foncebadon, op 100 km van Compostela. Ik heb mij, zoals vele pelgrims, in de rivier gewassen vlak voor ik de Heilige Stad binnenging.

Bij een biechtgesprek kon ik letterlijk en figuurlijk alle zorgen van mij afleggen.

En wat na de pelgrimstocht? Mensen zeggen vaak dat het over de innerlijke reis gaat op weg naar Santiago, maar eigenlijk start de echte Camino pas nadien. De Camino is nooit gedaan.

Sara Loobuyck

Bron: Kerknet.be