Beleef de Vredesweek met digitale bezinning van Pax Christi

In de Vredesweek (21 september tot 3 oktober) wil Pax Christi meer dan ooit werken aan verbinding en verzoening met zeven bezinningen via mail.

Hoewel de coronacrisis de meest kwetsbaren het hardst raakte, is iedereen zich wel opnieuw bewust geworden van zijn of haar kwetsbaarheid, stelt Pax Christi. Velen deden tijdens de lockdown mee aan solidariteitsacties en zochten nieuwe manieren om verbonden te blijven. We (her)ontdekten hoe kostbaar het is bruggen te kunnen bouwen naar anderen. Met een digitaal aanbod wil de vredesbeweging die bruggenbouwers aanmoedigen en inspireren tijdens de Vredesweek. Die start op 21 september, internationale Dag van de Vrede, en loopt tot en met 3 oktober, vooravond van het feest van Franciscus van Assisi.

Wie zich inschrijft, ontvangt van Pax Christi Vlaanderen 7 keer een bezinning met als thema Bruggen bouwen in tijden van kwetsbaarheid. De bezinningen bestaan uit stof tot reflectie, gesprek, gebed en meditatie.

  1. Dag 1: Brug naar de gevangene
  2. Dag 2: Brug naar de ander/Ander
  3. Dag 3: Brug met de vluchteling, de vreemdeling
  4. Dag 4: Brug met de andere in mezelf
  5. Dag 5: Brug op straat
  6. Dag 6: Brug met conflictgebieden, dichtbij en verder af
  7. Dag 7: Brug naar elk schepsel

Ook voor de eucharistie van 19 en 20 september werd een aanbod uitgewerkt. De Vredesweek sluit immers perfect aan bij de lezingen van dat weekend. Bisschop Lode Van Hecke nodigt kerkgemeenschappen uit om mee te doen: In de liturgie roept de profeet Jesaja ons op om de wegen van ongerechtigheid, onverschilligheid en bedrog te verlaten. En in het evangelie horen we: ‘Gaat ook gij werken in mijn wijngaard.’

Werken in de wijngaard van de vrede blijft een moeilijke opdracht, soms met veel tranen van onmacht, pijn en verdriet. En toch… 

Wie bruggen bouwt van vrede in tijden van kwetsbaarheid, zal ook de vrede van Christus ontvangen. De Geest van vrede zal hem of haar nooit ontbreken.