Leestip van de dag – donderdag 10 november 2016

Vaticanwatcher Hagenkord trekt lessen uit verkiezingen VS

Het resultaat van presidentsverkiezingen in de VS betekent een nederlaag voor zowel de journalistiek als de politiek, vindt jezuïet Bernd Hagenkord.

Jezuïet Bernd Hagenkord, specialist buitenlandse en Vaticaanse politiek en medewerker van de Duitstalige sectie van Radio Vaticaan, trekt 4 lessen uit de resultaten van de presidentsverkiezingen in de VS.

  1. Deze verkiezingsuitslag betekent niet alleen een overwinning van het populisme en het geroep en getier, maar het is ook een nederlaag voor de journalistiek. Journalisten zijn er niet in geslaagd om de Amerikaanse samenleving en de signalen van de bevolking in de VS accuraat te begrijpen en de journalistiek heeft nog maar eens aan geloofwaardigheid ingeboet. Eens te meer hebben media gefaald, net zoals toen een journalist bij het conclaaf had verklaard dat hij uit betrouwbare bron wist dat kardinaal Angelo Scola de volgende paus zou zijn.
  2. Opnieuw wordt bewezen dat opiniepeilingen als instrument niet deugen, net zoals dat eerder ook al duidelijk werd bij de opiniepeilingen over de Brexit voor het referendum over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie.
  3. Wij kunnen niet aan de vaststelling voorbij dat Donald Trump tot president verkozen is, ook al heeft hij die macht met samenzweringstheorieën en leugens verworven. Ook vroeger hebben er uiteraard al politici gelogen. Maar dat betekende toen veelal het einde van hun politieke carrière. Vandaag speelt dit in de politiek blijkbaar niet langer een rol.
  4. Deze verkiezingen moeten de politieke elite van de VSmaar ook elders, aanmoedigen tot deemoed. Hun arrogantie heeft in niet geringe mate bijgedragen tot Trumps zege. Hoe groot moet de woede niet zijn van de bevolking om iemand als Donald Trump tot president te verkiezen. De elite moet opnieuw leren communiceren en zij moet eerst en vooral leren luisteren.

° Lees het volledige artikel (Niederlage des Journalismus) van Bern Hagenkornd sj. op zijn blog Radiovatican.de

Bron: Kerknet.be