Leestip van de dag – donderdag 13 oktober 2016

Eenvoudige priester wordt kardinaalpapalbania

De lijst van 17 kardinalen bevat de naam van een uitzonderlijke Albanese priester, die moedig heeft getuigd van zijn geloof.

Paus Franciscus maakte zondag de namen bekend van 17 nieuwe kardinalen. De lijst bevat ook de naam van een buitenbeentje: de eenvoudige priester Ernest Simoni uit Albanië. De geestelijke dankt zijn kardinaalshoed aan de buitengewone moed waarmee hij op gevaar van zijn eigen leven over zijn geloof getuigenis heeft afgelegd. Daardoor bezit hij nu al bij leven de status van martelaar.

Ernest Simoni, die deze maand 88 wordt, doorliep een uitzonderlijk parcours. Gjergj Meta

Ten tijde van het communistische bewind in Albanië werd hij 28 jaar lang gemarteld en in strafkampen opgesloten. Desondanks heeft hij steeds geweigerd om zijn geloof af te zweren. Volgens de woordvoerder van de Albanese bisschoppen, Gjergj Meta, staat de geestelijke symbool voor de vele priesters in het land die slachtoffer werden van de jarenlange communistische overheersing en geloofsvervolging.

Ernest Simoni ontmoet de paus op 19 november pas voor de tweede keer. Eerder mocht hij paus Franciscus al eens ontmoeten tijdens diens bezoek aan Tirana in 2014. Simoni was toen een van de vele seminaristen en priesters in de kathedraal van Tirana en kreeg even de kans om zijn levensverhaal te vertellen aan paus Franciscus. De geestelijke werd in 1963 gearresteerd, vlak nadat hij de middernachtmis op kerstavond had opgedragen. Kort daarna werd hij veroordeeld tot de doodstraf, die echter werd omgezet in dwangarbeid. Pas in 1981 kwam hij opnieuw vrij, maar ook daarna bleef hij in het geheim preken en eucharistievieringen opdragen.

Bron: Catholic Herald / Kerknet.be