Leestip van de dag – donderdag 14 december 2017

Onze wereld heeft nood aan verbondenheid

De internationale bijeenkomst van Sant’Egidio werd dinsdagavond in Osnabrück afgesloten met een wereldwijde oproep tot verstandhouding en harmonie.

De drie dagen durende internationale verdesbijeenkomst van de Sint-Ergdiusgemeenschap ​in Münster en Osnabrück werd dinsdagavond in die laatste stad feestelijke afgesloten met een wereldwijde vredesoproep van de religieuze leiders. Eerder op de dag was al op verschillende plaatsen in de stad gebeden voor vrede en vond een geslaagd jeugdforum met studenten en scholieren uit de regio plaats aan de plaatselijke universiteit. Jongeren werden er uitgedaagd om samen na te denken over vrede in de samenleving en in de wereld.

In de kern van ons geloof ontdekken we
dat de vrede niet onmogelijk is
en een geschenk is van God.
(Andrea Riccardi)

Op het slotevenement getuigde bisschop Franz-Josef Bode van Osnabrück dat de bijeenkomst de godsdiensten de kans heeft gegeven om te tonen dat zij een belangrijke stimulans kunnen betekenen voor een vreedzame samenleving. Hij verwees naar de vele sessies waar ook over vluchtelingen en hun integratie werd nagedacht. Hier in Münster en Osnabrück zijn nieuwe netwerken van vriendschap ontstaan. Daarna weerklonk op het marktplein luid de oproep: Nooit meer oorlog! van de Armeens-katholieke aartsbisschop Boutros Marayati van Aleppo (Syrië), die op fel applaus werd onthaald. Andrea Riccardi, de stichter van Sant’Egidio, beklemtoonde de noodzaak van nieuwe wegen naar vrede. Wij hebben hier ervaren dat vriendschap en verstandhouding tussen verschillende godsdiensten en levensbeschouwingen niet alleen maar mooie woorden zijn. Wij hebben ze hier beleefd. Dat werd ook visueel duidelijk met een podium waar Oosterse kerkleiders en rabbijnen, boeddhistische monniken en sjiieten zij aan zij zaten.

De globalisering heeft onze economiën dichter bij elkaar gebracht,
maar zij is er niet in geslaagd om onze harten te verenigen.
Slotoproep Osnabrück

In de vredesoproep, die in aanwezigheid van zowat 3.000 belangstellenden werd ondertekend, engageerden de religieuze leiders zich tot inzet voor de vrede en nieuwe wegen naar verstandhouding en verzoening. De versterking van de spirituele verbondenheid kan een impuls geven aan de vrede in de wereld, waar wij allen zo sterk naar verlangen. Er werd ook opgeroepen tot respect voor verscheidenheid, waartoe geestelijke verbondenheid met elkaar en een volgehouden dialoog kunnen bijdragen.

Bron: La Stampa / Sant’Egdio / Osnabrücker Zeitung / Kerknet.be