Leestip van de dag – donderdag 21 juli 2016

Videoboodschap van paus Franciscus voor WJD-deelnemers

In een dinsdagavond bezorgde videoboodschap aan de deelnemers aan de Wereldjongerendagen in Krakau licht de paus het WJD-thema toe.

Het Jubeljaar van de Barmhartigheid en de gedachtenis aan paus Joannes Paulus II zijn de twee rode draden doorheen het bezoek van paus Franciscus aan Polen van woensdag 27 tot zondag 31 juli. Het wordt zijn 13de apostolische reis in zijn pontificaat. In dit Jubeljaar zal alles in het teken staan van de barmhartigheid en van de dankbare en trouwe herinnering aan de heilige Joannes Paulus II, de bedenker en bewerker van de Wereldjongerendagen, die het Poolse volk op zijn recente historische weg naar de vrijheid heeft geleid, zegt de paus in zijn videoboodschap. Paus Joannes Paulus II heeft zijn vaderland 9 keer bezocht, waarvan een keer naar aanleiding van de WJD in 1991 in Czestochowa.

Barmhartigheid

Thema van deze 31ste editie van de WJD is: Gelukkig die barmhartig zijn, want ze zullen barmhartigheid ondervinden (Mt 5, 7). Moge de Heer Jezus jullie de genade verlenen om zelf dit schriftwoord te mogen ervaren, wenst paus Franciscus de WJD-deelnemers toe. Ik kijk er echt naar uit om jullie te ontmoeten, dierbare jongeren uit alle delen van Europa, Afrika, Amerika, Azië en Oceanië. Allemaal samen vormen jullie een mozaïek van verschillende gezichten, zovele rassen, talen, volkeren en culturen, maar allen samen verenigd in de naam van Jezus, die het gezicht is van de barmhartigheid. Een mozaïek die de paus aan de wereld wil aanbieden als een nieuw teken van harmonie.

Czestochowa

In zijn boodschap richt hij zich ook rechtstreeks tot de Poolse deelnemers. Hij onderstreept dat ze de erfgenamen zijn van een volk dat in zijn geschiedenis zoveel beproevingen – en sommige daarvan waren heel hard – heeft doorstaan, maar dat altijd opnieuw vooruit stapte, met de kracht van het geloof en de moederlijke bijstand van de Maagd Maria. De paus blikt vooruit naar zijn bezoek aan het bedevaartsoord Czestochowa op 28 juli, dat een echte onderdompeling in dit beproefde geloof zal worden die me veel goed zal doen.

Paus Franciscus besluit zijn boodschap met een verwijzing naar zijn postsynodale exhortatie Amoris Laetitia (De vreugde van de liefde): De morele en spirituele gezondheid van een land is af te lezen aan zijn gezinnen. En hij besluit met een laatste woord voor zijn Poolse voorganger: Daarom ook lagen verloofden, jonggehuwden en gezinnen de heilige Joannes Paulus II zo na aan het hart. Ga verder op deze weg!

Bron: I.Media / Kerknet.be