Leestip van de dag – donderdag 23 februari 2017

Vier geboden voor de opvang
van vluchtelingen

Paus Franciscus heeft opnieuw aangedrongen op opvang en integratie van migranten en gewaarschuwd voor populisten die aanzetten tot vreemdelingenhaat.

Onthalen, beschermen, het welzijn bevorderen en integreren. Dat zijn volgens paus Franciscus de vier geboden van de Bijbelse gastvrijheid voor vluchtelingen en migranten. Hun onthaal en integratie is een werk van rechtvaardigheid, beschaving en solidariteit, vertelde hij aan de 250 deelnemers van een bijeenkomst over Migranten en vrede, op initiatief van het nieuwe Dicasterie voor Integrale Menselijke Ontwikkeling.

Door de eeuwen heen hebben migranten bijgedragen tot de ontmoeting van volkeren en het ontstaan van nieuwe beschavingen, stelde paus Franciscus, die daarmee onderstreepte dat het fenomeen van de migratie niet nieuw is. Maar dat mensen op zo’n schaal op de vlucht moeten voor oorlogen, natuurrampen, vervolging, klimaatverandering en honger is wel nieuw. De paus benadrukte dat migranten en vluchtelingen het recht hebben op een waardig onthaal, de kans moeten krijgen zich volwaardig te ontwikkelen en te integreren.

Paus Franciscus waarschuwde ook voor populisten, die aanzetten tot vreemdelingenhaat en die doen geloven dat migranten geen broeders maar concurrenten zijn.

Bron: I.Media / La Croix / Kathpress.at / Kerknet.be