Leestip van de dag – donderdag 23 maart 2017

‘Ook uw verhaal heeft een plaats
in de geschiedenis van de Kerk’

Paus Franciscus nodigt jongeren wereldwijd uit om actief deel te nemen aan de voorbereiding van de Jongerensynode en de Wereldjongerendagen.

Paus Franciscus heeft dinsdag, in het vooruitzicht van de volgende Wereldjongerendagen (WJD) en de jaarlijkse Wereldjongerendag (die wereldwijd op Palmzondag wordt gevierd), een brief en een videoboodschap voor de jongeren gepubliceerd. De volgende editie van de Wereldjongerendagen vindt plaats van 22 tot 27 januari 2019 in Panama.

In zijn videoboodschap herinnert paus Franciscus aan de vorige WJD-editie in Krakau. In Krakau hebben wij een intense ervaring van broederschap en vreugde opgedaan en de wereld een teken van hoop gegeven.Voor mij zijn die momenten van ontmoeting en dialoog heel belangrijk en ik wil dat wij deze weg blijven bewandelen ter voorbereiding van de volgende bisschoppensynode van oktober 2018, die aan de jongeren is gewijd.

Samen op weg naar synode en WJD

Paus Franciscus onderstreept dat de wereld nood heeft aan de moed, de dromen en de idealen van jongeren, die helpen om muren van immobiliteit neer te halen en om nieuwe wegen te vinden naar een betere, meer rechtvaardige, minder wrede en menselijker wereld. Op de WJD kunnen jongeren een authentieke ervaring van Kerk zijn opdoen. Dat is niet zo maar een flashmob waarbij wij plots samen komen, om daarna ieder onze eigen weg te gaan. De Kerk heeft een lange traditie, die van generatie op generatie wordt doorgegeven en die telkens opnieuw door de ervaring van elkeen wordt verrijkt. Ook uw verhaal heeft een plaats in de geschiedenis van de Kerk.

Wij zijn nieuwsgierig naar de manier waarop jullie
jongeren het geloof beleven te midden van de
uitdagingen van onze tijd.

In zijn brief moedigt de paus jongeren, verwijzend naar het Magnificat, aan om hun relatie met Maria te koesteren en in ere te houden. Maria, die heel gelovig was, maar zich ook bewust was van haar beperkingen en vertrouwde op de goddelijke barmhartigheid, nodigt uit om ons niet op te sluiten en ons niet te laten verlammen door angst of trots.

Bron: Zenit / I.Media / La Croix / Kerknet.be