Leestip van de dag – donderdag 4 juni 2020

Paus vraagt ogen niet te sluiten voor racisme en uitsluiting

Paus Franciscus heeft zich vanmorgen tijdens de woensdagse algemene audiëntie nadrukkelijk gericht tot de inwoners van de Verenigde Staten.

Paus Franciscus heeft tijdens de woensdags algemene audiëntie zijn ongerustheid uitgesproken over de straatprotesten in de VS na de gewelddadige dood van George Floyd. Het is onmogelijk om racisme en uitsluiting te tolereren of de ogen ervoor te sluiten en tegelijk te beweren dat we de heiligheid van elk mensenleven moeten verdedigen. 

De paus sluit zich aan bij de veroordeling van het geweld door mgr. José Gómez Velasco, de aartsbisschop van Los Angeles en de voorzitter van de Bisschoppenconferentie van de VS (USCCB). Wij moeten erkennen dat het geweld van de afgelopen dagen en nachten zelfdestructief en zelfbeschadigend is. Met geweld winnen wij niets en gaat er alleen veel verloren.

Tegelijk sprak de paus zijn steun uit voor het gebed in vele Amerikaanse kerken voor de zielenrust vanGeorge Floyden alle anderen die hun leven hebben verloren door de zonde van het racisme. We bidden om troost voor de nabestaanden en rouwende vrienden, en we bidden voor nationale verzoening en de vrede waarnaar we verlangen. 

Tot slot smeekte paus Franciscus de bemiddeling af van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe, Moeder van Amerika, voor allen die zich inzetten voor vrede en gerechtigheid in de VS en in de hele wereld.

Bron: VIS / Kerknet.be