Leestip van de dag – donderdag 5 januari 2017

De innerlijke weg naar een echte ommekeer

In zijn standpunt in de eerste Tertio van 2017 pleit hoofdredacteur Geert De Kerpel voor het streven naar vrede en geweldloosheid in het eigen hart.

Een nieuwe moordende aanslag in Istanbul, het onverminderde oorlogsgeweld met alles wat daar aan ellende bij hoort, zoals de vluchtelingenproblematiek bv, de Brexit, Trump president van de VS, Poetin in het Kremlin, armoede, honger, gebrek aan drinkbaar water, niet-gehaalde millenniumdoelstellingen, klimaatopwarming, de almaar driestere rondjes draaiende mediacarrousel het post-truthfenomeen … En wat met de angst voor nieuwe terreuraanslagen, racisme en islamofobie, de verruwing van de zeden in de Wetstraat, de dagjespolitiek  in eigen land? Wordt 2017 dan echt een jaar vol wanhoop?, vraagt hoofdredacteur Geert De Kerpel zich af in zijn standpunt in de eerste Tertio van het nieuwe jaar.

Het echte zien

Natuurlijk is daarmee lang niet alles gezegd, schrijft Geert De Kerpel. In dit voorbijdewaarheidtijdperk is er daarom eerst en vooral nood aan het echte zien. En dat begint bij niemand minder dan onszelf. Want ‘het menselijke hart is het echte slagveld waar geweld en vrede elkaar tegenkomen’, zoals paus Franciscus het raak uitdrukte in zijn boodschap voor de 50ste Wereldvrededag (1 januari). Pas als we in het eigen innerlijke leven de ware vrede en geweldloosheid nastreven, kan ook daarbuiten de ommekeer worden gerealiseerd waar we zo naar snakken.

° Lees de integrale tekst van Geert De Kerpel

 
logo