Leestip van de dag – donderdag 7 juli 2016

300 Vlamingen naar Wereldjongerendagen in Krakau

Eind juli reizen een half miljoen jongeren naar Krakau. Driehonderd Vlaamse jongeren reizen met IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen richting Polen.

Meer dan een half jongeren uit 180 landen gaan in op de uitnodiging van paus Franciscus om van 26 tot 31 juli deel te nemen aan de Wereldjongerendagen (WJD) in de Poolse stad Krakau. Na Rio de Janeiro in 2013 vindt deze editie opnieuw plaats in Europa en wel in het thuisland en de thuisstad van paus Joannes Paulus II. Vanuit Vlaanderen reizen 300 jongeren met IJD mee naar Polen, vertelt Annelien Boone, directeur van IJD – Jongerenpastoraal Vlaanderen.

Drie verschillende programma’s

Annelien Boone: De eerste en erg omvangrijke groep Vlaamse jongeren vertrekt op zaterdag 16 juli per bus vanuit verschillende plaatsen in Vlaanderen. Zij kiezen uit verschillende voorprogramma’s en reizen vanuit Vlaanderen naar de verschillende vertrekplaatsen van de routes in Duitsland, Polen, Tsjechië voor hun voorprogramma. De jongeren kunnen kiezen tussen een meer cultureel programma, een inleefreis of een avontuurlijk programma. Telkens is er een inhoudelijk aanbod voorzien, maar er zijn ook steeds momenten van ontmoeting, spel, kennismaking met de lokale gemeenschappen en bevolking.

Met IJD – Jongerenpastoraal Vlaanderen hebben wij ook een kort programma voorzien voor jongeren die tegen het begin van de Wereldjongerendagen per vliegtuig naar Krakau reizen. Het betreft een vijftigtal jongeren, waaronder ook jongeren die al werken of die een vakantiejob hebben. Zij sluiten zich ter plaatse aan bij de Vlaamse groep.

Programma met catechese, uitwisseling en ontmoeting

Ook aartsbisschop Jozef De Kesel, mgr. Patrick Hoogmartens van Hasselt, Luc Van Looy van Gent en monseigneur Jean Kockerols, de hulpbisschop voor het vicariaat Brussel reizen eind deze maand naar Polen. De bisschoppen Jozef De Kesel, Patrick Hoogmartens en Luc Van Looy hebben zich geëngageerd om afwisselend ’s morgens een catechese te geven aan de Vlaamse jongeren. Daarna volgt dagelijks een moment van uitwisseling en ontmoeting. De voormiddag wordt afgesloten met een eucharistie.

In de namiddag is er elke dag een jongerenfestival. De jongeren trekken dan de stad Krakau in voor de verschillende programma’s die er op verschillende locaties worden aangeboden. De Vlaamse jongeren krijgen er ook de unieke kans om gelovige jongeren uit 180 landen te ontmoeten en met hen bevriend te geraken. Vrijdagavond is er een kruisweg in het Bloniapark.

Ontmoeting met paus Franciscus

Traditioneel is het slotweekend, waarvoor ook de paus naar Krakau reist, het hoogtepunt van de Wereldjongerendagen die om de drie jaar plaatsvinden. De Vlaamse jongeren gaan zaterdagnamiddag in kleine groepjes naar het terrein van de slotwake. Die avond wonen zij er een indrukwekkende wake bij met getuigenissen, muziek, voordracht van Bijbelpassages en allerhande andere teksten en een stille wake. De Vlaamse jongeren blijven ’s nachts op het terrein en zij wonen er zondagmorgen de sloteucharistie met de paus bij, die ook internationaal via Eurovisie wordt doorgestraald. De Vlaamse jongeren brengen van hun slotweekend verslag uit op de website van Verse Vis.

Verse vis

Naar aanleiding van de Wereldjongerendagen van Rio kwam destijds een groepje jongeren samen voor de verslaggeving over de voorbereiding en het verloop van dat evenement. Zij doopten zich om tot Verse Vis. Ook tijdens deze editie brengen de gelovige jongeren van Verse Vis verslag uit van het voorprogramma en hun aanwezigheid en de activiteiten van de Vlaamse jongeren tijdens de Wereldjongerendagen. De verslaggeving is te volgen via de website van Verse Vis.

Deze jongeren fungeren ook als aanspreekpunt voor de media. Maar de nadruk ligt toch vooral op de verslaggeving ter plaatse. De driehonderd Vlaamse jongeren keren na de slotviering terug en keren maandag in verschillende groepen terug naar Vlaanderen. Wij hopen dat deze gelovige jongeren nog lang kunnen nagenieten van hun vele ervaringen en ontmoetingen tijdens deze hopelijk onvergetelijke Wereldjongerendagen van de zomer van 2016.

Bron: Kerknet.be

© Persdienst WJD Krakau

© Persdienst WJD Krakau