Leestip van de dag – donderdag 9 juni 2016

Chaldeeuwse patriarch vraagt buitengewone ramadan

De Chaldeeuwse patriarch Louis Sako feliciteert moslims met de start van de ramadan en vraagt hen er een buitengewone vastenmaand van te maken.

Louis Raphael Sako, de Chaldeeuwse patriarch van Babylon en aartsbisschop van Bagdad, heeft de moslims in Irak in een open brief gefeliciteerd met de start van de vastenmaand ramadan en hen uitgenodigd om deze periode te benutten voor de overwinning op sektarisme en fundamentalisme. Laten wij streven naar een cultuur van verzoening. De Chaldeeuwse kerkleider pleit voor vreedzaam samenleven, dialoog en wederzijds respect. Wegens de harde en schrijnende omstandigheden in een verwoest Irak, de duizenden doden en gewonden, de miljoenen ontheemden en de algemene vernietiging is het dringend noodzakelijk om van de vastenmaand dit jaar een buitengewone ramadan te maken.

Bidden om nieuw Irak

Patriarch Sako hoopt dat Id-al-Fitr, het feest straks op het einde van de vastenmaand, dit jaar de viering wordt van de triomf van verzoening en vrede. Hij verzekert de moslims van de solidariteit van de christenen in Irak. Christenen uit Irak zijn in gebed verbonden met de moslims en smeken mee om Gods bescherming voor Irak en zijn mensen. Christenen bidden tijdens de ramadan met hun islamitische medeburgers om de geboorte van een nieuw Irak, waarin alle burgers gelijk worden behandeld.

Samen streven naar vrede en solidariteit

De ramadan is de periode bij uitstek van vasten, gebed, boete en bekering en om met zichzelf en de anderen in vrede te leven, schrijf patriarch Sako. Tegelijkertijd biedt de ramadan de gelegenheid om mededogen en liefde te beleven. Niemand kan een ware gelovige zijn tenzij hij eerlijk naar vrede streeft en bereid is om te dienen.

Bron: Kerknet.be