Leestip van de dag – maandag 11 december 2017

Ook onze onuitstaanbare medemens is een schepsel van God

Geduld opbrengen voor elkaars kleine kantjes is een wezenlijk onderdeel van de advent.

We horen of zeggen het allemaal wel eens:

Ach, hij of zij heeft zichzelf ook niet gemaakt.

Meestal gaat het dan over een mens die moeilijk is in de omgang. Iemand van de collega’s, een familielid, of iemand uit de buurt. Iemand die zich opdringt, die aan de lopende band vervelende opmerkingen maakt, die steevast ellenlange verhalen over zichzelf vertelt, die regelmatig venijnig uit de hoek komt, of nog iets anders dat ongepast is. Onze eerste reactie is dan: uit de buurt blijven van hem of haar. Als iemand zo nodig onhebbelijk wil doen, hoeven wij daar niet het slachtoffer van te zijn, toch?

Maar als we het kunnen opbrengen om iets meer geduld
en begrip aan de dag te leggen, vinden we vaak
een verklaring voor dat gedrag.

Hij heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Zij had veel ongeluk in de liefde. Hij heeft een heel slechte gezondheid en dat werkt zeker op zijn humeur. Zij heeft nooit kunnen studeren en is verbitterd geraakt. Hij heeft veel pech gehad in het leven. Haar man, kinderen, vrienden, baas… hebben haar in de steek gelaten. Enzovoort.

Het is niet altijd een excuus voor vervelend gedrag, maar je kunt het niet zomaar negeren.

Want je weet best dat je zelf veel geluk hebt gehad.

En dat je zelf ook onuitstaanbaar kunt zijn als de dingen even niet lopen zoals je gehoopt had.

En dus zeggen we: ‘Ach, hij of zij heeft zichzelf niet gemaakt.’ We bedoelen: dan had hij of zij wel een betere versie van zichzelf verzonnen. Maar eigenlijk spreken we met die zin een veel diepere waarheid uit. Onze onuitstaanbare medemens is namelijk niet gemaakt door zichzelf, maar door God. Hij of zij is – net als wij allemaal – een schepsel van God.

Iemand dus met mogelijkheden om lief te hebben,
ook al zijn die soms diep begraven.

In deze adventstijd gaan we overal op zoek naar licht, om het met Kerstmis weer te vinden bij Jezus. Misschien vinden we onderweg af en toe ook een lichtje achter de knorrige gezichten van sommige mensen om ons heen.

Er is iets begonnen, ook al zien wij het niet.

Kolet Janssen.

° Meer van Kolet Janssen: klik hier.

Bron: Kerknet.be