Leestip van de dag – maandag 19 februari 2018

Heeft iemand nog een bed voor deze man ?

In het Brusselse Maximiliaanpark verblijven honderden migranten die geen opvang krijgen. Elke avond worden ze van daaruit ondergebracht bij mensen die eten en een slaapplek aanbieden.

Wie zich overdag door station Brussel-Noord haast, ziet ze misschien niet. Daarvoor zou je er wat langer moeten doorbrengen. Maar waarom zou je? Het is er koud, tochtig. Een wirwar van gangen die toe zijn aan renovatie, waar alleen de filialen van Starbucks en de Belgische fastfoodketen Quick iets van gezelligheid bieden.

Pas als je daar even plaatsneemt of moet wachten, valt het op. Een paar mannen, jongens misschien nog, staan in een hoek op een telefoon naar muziek te luisteren. Een jonge vrouw zit op een bankje. Een man loopt op haar af en biedt haar snoep aan. Hoe later op de dag, hoe voller de stationshal raakt met groepjes mannen, veelal Afrikanen.

Als je nog wat langer wacht, zie je dat ze elkaar haast allemaal kennen. En mocht je richting de noordelijke uitgang lopen, dan kan het je helemaal niet ontgaan: op de grond bidt een man op een tapijtje, ernaast zitten mensen te praten op opengevouwen slaapzakken: deze mensen verblijven hier.

Rond zeven uur in de avond vormt zich een lange rij, net buiten het station. Er wordt avondeten uitgedeeld. Mehdi Kassou, een hippe dertiger met een gewatteerde Superdry-jas en sneakers, baant zich een weg door de mensen. Hij kan geen meter lopen of er is wel iemand die een high five wil geven en een praatje wil maken. Tussen het handen schudden door wijst hij: dit is Haila, hij heet Osama. Kassou kent de paar honderd vluchtelingen in het station allemaal bij naam.

Tot een jaar geleden was hij key account manager bij een grote multinational. Nu houdt Kassou zich fulltime bezig met vluchtelingen. Hij zegde zijn baan op, regelde een mooie vertrekregeling en is sindsdien vrijwilliger bij het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen. Sinds september 2017 is een van hun belangrijkste afdelingen het Burgerplatform voor Overnachtingen. Het doel: zorgen dat geen vluchteling op straat slaapt. In een paar maanden groeide het aantal vrijwilligers exponentieel.

Lees verder …