Leestip van de dag – maandag 21 november 2016

De belangrijkste hedendaagse kwaal is de verharding van het hart

Paus Franciscus heeft een aangrijpende toespraak gehouden tot Caritasbestuur en gepleit voor het ‘ontdooien van het hart’.

Waar er geen tederheid is, heerst wreedheid en Syrië is een echt proefterrein geworden van de wreedheid, liet paus Franciscus zich ontvallen in een opgemerkte toespraak tot een 80-tal afgevaardigden van de bestuursraad van Caritas Internationalis in de Clementinazaal in het apostolische paleis. Hij nam ruim de tijd om hen vragen te laten stellen en in gesprek te gaan over armoede en uitsluiting.

De belangrijkste hedendaagse kwaal is de verharding van het hart.
Paus Franciscus.

De belangrijkste kwaal van vandaag is hartsclerose, de verharding van het hart. Daardoor zijn mensen niet langer in staat tot mededogen of om zich te verplaatsen in het lijden van anderen. Door de betrokkenheid van zoveel partijen vormt Syrië daarvan een goed voorbeeld. De strijdende partijen streven alleen hun eigen belangen na, niet de vrijheid noch het welzijn van de bevolking.  

Gevaar van bureaucratie

Caritas International is de koepel van 165 nationale katholieke liefdadigheidsinstellingen, waarvan de activiteiten door de Pauselijke Raad Cor Unum worden gecoördineerd. Verwijzend naar haar missionstatement beklemtoonde de paus het gevaar van bureaucratie en zei te hopen dat de organisatie niet in die kwaal vervalt.

In de rand van de ontmoeting kreeg een inwoner van Aleppo die de Syrische spookstad was ontvlucht nog de kans om de paus persoonlijk te spreken. Hij bedankte Franciscus voor zijn solidariteit en benadrukte het belang van de christelijke aanwezigheid in de Arabisch-islamitische wereld.

Bron: Caritas Internationalis / VIS / Catholic Herald / Kerknet.be