Leestip van de dag – maandag 24 oktober 2016

Klokken luiden voor Aleppochurch-bell

Het initiatief van een Finse lutherse gemeente uit solidariteit met de burgerbevolking in Aleppo krijgt wereldwijd navolging, onder meer in Gent.

Het initiatief van een lutherse gemeente uit de Finse stad Kallio om dagelijks om 17 uur stipt, als de mensen van hun werk komen, de (nood)klok te luiden, heeft een grote indruk gemaakt. Het initiatief is ondertussen omgedoopt tot #bellsforaleppo en het heeft niet alleen bij andere lutherse kerken, maar in zowat de hele christelijke wereld en tot ver buiten Europa navolging gekregen.

De gemeente in Kallio ging op 12 oktober met het initiatief van start. Kerken wereldwijd worden opgeroepen om zich aan te sluiten en om nog tot maandag 24 oktober, de Internationale Dag van de Verenigde Naties, dagelijks om 17 uur mee hun kerkklokken te luiden, licht Teemu Laajasalo van de parochie toe.

Aanklacht tegen de absurditeit

De geestelijke vertelt dat #bellsforaleppo ook de absurditeit wil aanklagen van het bombarderen van hulptransporten en kerken. Er is geen enkele redenen om de levens van zoveel burgers en kinderen te vernietigen.

Antwerpen, Brussel, Gent en Kruishoutem-Wortegem-Petegem-Zingem

In ons land hebben de Europakapel in Brussel en de Finse zeemansmissie in Antwerpen zich als eerste bij het initiatief aangesloten. De Gentse Sint-Baafskathedraal volgde vanmiddag dit voorbeeld. Net als de nieuwe parochie Kruishoutem-Wortegem-Petegem-Zingem van het bisdom Gent schaart zich enthhousiast achter het initiatief. We hebben een pamflet uitgehangen aan de kerkdeuren van onze nieuwe parochie en waar tijdens dit weekend eucharistie gevierd wordt, wordt het aangekondigd in de mededelingen: de klokken zullen luiden op zondag en maandag, telkens om 17 uur. Omdat solidariteit belangrijk is!, zeggen pastoor Andy Raes, diaken Luc Van Cauwenberghe en parochiaal medewerker Annemie De Praeter.

parochiaal medewerker

Meer dan 200 gemeentes en parochies doen intussen mee en ook de Conferentie van Europese Kerken (CEK) heeft alle parochies van zijn lidkerken aangespoord om zich bij het initiatief aan te sluiten. Hopelijk kan dit initiatief de oproep om onschuldige burgers in Syrië te doden kracht bijzetten, zegt Laajasalo.

Bron: SIR / Kerknet.be