Leestip van de dag – maandag 25 juni 2018

Katholieke artsen waarschuwen voor depenalisering abortus

De Belgische Katholieke Artsenvereniging Sint-Lucas waarschuwt voor een verdere ondermijning van het respect voor het leven.

In een verklaring op haar website waarschuwt de Belgische Artsenvereniging Sint-Lucas voor een verder ondermijning van het respect voor het leven, in geval van de depenalisering van abortus en het verplichten van katholieke zorginstellingen om euthanasie binnen hun muren toe te laten. Hoofdredacteur Vincent Kemme van het artsenblad Acta Medica Catholica schrijft: Alleen een cultuur die leeft alsof God niet bestaat, kan zich veroorloven zich tot albeheerser te maken van het leven, ook dat van de mens. Dat gaat echter ten koste van het respect voor het leven en houdt geen rekening met de ‘bovennatuurlijke’ dimensie van het menselijke bestaan. Daardoor begaat die cultuur een fatale vergissing die gevolgen heeft, niet alleen voor de cultuur zelf, maar ook voor de mens in termen van zijn eeuwige bestemming. Er bestaan geen goede redenen om de reductie van het menselijk bestaan tot een louter biologisch wezen te rechtvaardigen en onze zorg te beperken tot het psychosomatische.

De arts is er om het leven van zijn patiënt,
van de gehele persoon, te dienen,
en niet om het om welke reden dan ook te beëindigen.

En Vincent Kemme voegt eraan toe: Hij heeft niet alleen het belang van de aanstaande moeder voor ogen, maar ook dat van het ongeboren kind. Hij heeft de zorg voor zijn patiënt, curatief en palliatief, maar nooit het recht om met de pijn ook de patiënt willens en wetens te elimineren.

Lees de integrale tekst van de verklaring

Bron: Kerknet.be