Leestip van de dag – maandag 25 nov 2019

Paus Franciscus wil een kernwapenvrije wereld

Met de atoombom van 9 augustus 1945 op Nagasaki werd ook het hart van de katholieke gemeenschap getroffen.

Paus Franciscus bezoekt gisteren Nagasaki en reisde daarna met het vliegtuig door naar Hiroshima. Daar woonde hij een interreligieuze vredesbijeenkomst bij. Met het dubbelbezoek zet hij zijn oproep voor een kernwapenvrije wereld kracht bij. Franciscus, die het gebruik van kernwapens als immoreel bestempelt, hoopt zo een impuls te geven aan het debat rond nucleaire ontwapening. Dit bezoek biedt  de kans om de landen wereldwijd nogmaals op te roepen om het non-proliferatieverdrag te ondertekenen.

Kernwapenvrije wereld

Paus Franciscus voerde twee jaar  geleden al eens een opmerkelijke campagne voor een kernwapenvrije wereld. In december 2017 liet hij een grote postkaart verspreiden, met daarop de afbeelding van twee jonge slachtoffers van de oorlog in Japan.

Het atoombombardement van 75 jaar geleden schokte heel de wereld. Ook paus Pius XII reageerde zwaar aangeslagen.

Alleen al in Nagasaki kwamen toen 80.000 burgers om het leven. Ook de katholieke geloofsgemeenschap, die volgens de overlevering teruggaat op het verkondigingswerk van Franciscus Xaverius (1549-1970) en de missionering van de franciscanen die in 1587 in Nagasaki een missie hebben opgericht, leed zwaar onder de gebeurtenissen, want de stad en zijn aan de martelaren toegewijde kathedraal vormden het kloppende hart van de katholieke Kerk in Japan.

Hibakusha

De atoombom werd afgeworpen boven de wijk Urakami, net de wijk waar de herinneringen aan 300 jaar katholiek martelaarschap het sterkst worden bewaard. Tot op vandaag luiden de kerkklokken op 9 augustus nog altijd jaarlijks om twee minuten na elf, om de gebeurtenissen van destijds nooit te vergeten. De huidige aartsbisschop van Nagasaki, Joseph Mitsuaki Takami, staat bekend als een fel pleitbezorger van nucleaire ontwapening. De 73-jarige kerkleider is een Hibakusha, de naam voor overlevenden van het atoombombardement van 1945, omdat zijn moeder op dat moment zwanger was. Kort daarna zag Joseph het levenslicht.

Bondgenoot in de strijd tegen de nucleaire waanzin

De 92-jarige Japanse vrouw Setsuko Hattori, die de atoomaanval van 6 augustus 1945 in Hiroshima destijds persoonlijk heeft meegemaakt, getuigt dat zij al weken vol verwachting uitkijkt naar de komst van de paus. Ze zegt dat zij zich na de verschrikkelijke gebeurtenissen van toen bekeerde tot het katholicisme: Ik zat in 1945 in de derde klas van de meisjesschool. Maar in plaats van naar school te gaan, moesten we in die tijd naar de fabriek gaan om projectielen te maken. Op 6 augustus 1945, een maandag, had ik een vrije dag. Ik kon thuis blijven en rustig ontbijten. Op dat moment explodeerde de atoombom. Ons huis is volledig ingestort. Mijn moeder en ik konden ons bevrijden, maar een grote glassplinter van 15 centimeter had mijn lichaam rechts doorboord. Dit heeft mij mijn hele leven getekend. Bovendien was mijn vader op dat moment met de wagen op weg naar het warenhuis om hout te halen. Wij hebben niets meer van hem gehoord. Zelfs zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Omwille van mijn broze gezondheid ben ik niet persoonlijk aanwezig, maar ik zal in gebed aanwezig zijn.

Bron: VIS / Kathpress.at / Kerknet.be