Leestip van de dag – maandag 26 nov 2018

Godgeklaagd

In Jemen sterft elke tien minuten een kind

Ook Catholic Relief Service en Cafod, de koepel van ontwikkelingsorganisaties onder wie Broederlijk Delen, steunen de oproepen voor de beëindiging van de dodelijke oorlog in Jemen, die 28 miljoen mensen op de rand van de hongersnood bracht.

Volgens Kevin Hartigan van Catholic Relief Service tart de humanitaire situatie van de noodlijdende bevolking elke verbeelding. Wij kunnen deze mensen niet aan hun lot overlaten.

Hartigan benadrukt dat Catholic Relief Service, de Amerikaanse afdeling van Caritas International, niet zelf actief is in het land. De hulporganisatie werkt wel nauw samen en geeft ondersteuning aan de islamitische zusterorganisatie Islamic Relief. Dat illustreert ook goed hoe christenen en moslims goed kunnen samenwerken.

Giovanna Reda, regioverantwoordelijke van Cafod, verwijst naar Geert Cappelaere van Unicef, die onlangs zei dat Jemen een hel is geworden voor miljoenen kinderen. Het lijden van deze kinderen is enorm. De ondervoeding valt van hun gezichten af te lezen. Reda zegt dat de lidorganisaties zich bij hun regeringen inzetten om zich sterker in te spannen voor het land. Veel belangrijker nog is het staak-het-vuren, dat het lijden van miljoenen mensen kan beëindigen.

Reda benadrukt nog dat het van essentieel belang is dat de hulporganisaties ongestoord toegang krijgen om noodlijdenden van een gewisse hongerdood te redden. Vooral de doorgang van hulpgoederen via de havenstad Hodeida is essentieel, omdat die haven van fundamenteel belang is om het voedsel daar te krijgen waar dit het meest nodig is.

Bron: Catholic Spirit / CNS / Kerknet.be