Leestip van de dag – maandag 30 mei 2016

Werken aan vergevingforgive-208824_640

Met vallen en opstaan

Zelfs als we beseffen dat vergiffenis schenken wezenlijk is voor ons welzijn en geluk, dan nog blijft het een uitdaging om te vergeven. Mijn vriendin Rachael geeft dit grif toe. Zelfs nadat ze een excuus heeft aanvaard, blijft ze toch dikwijls vastzitten in de krenking en negatieve gevoelens.

Rachael zegt: “Het is voor mij heel moeilijk vergiffenis te schenken. En daar ben ik helemaal niet blij mee of trots op. Ik ben er volledig van overtuigd dat vergeving de mooiste weg is. Maar blijkbaar zegt mijn verstand dingen die mijn hart niet kan uitvoeren.”

Rachael ziet vergeving als een geestelijke oefening: “Wij worden verondersteld elkaar vergiffenis te schenken. Tot zelfs ‘zeventig maal zeven maal’. En dit is nog maar het begin van het aantal keren dat God ons vergeeft. Wij moeten deze ziel-zuiverende vergiffenis aan anderen schenken.”

We weten hoe moeilijke prestaties eenvoudig lijken als vaklui ze uitvoeren. Denk aan de olympische kunstschaatsers die over het ijs springen en glijden. Of denk aan de wijze waarop Yo-Yo Ma cello speelt. Het verloopt allemaal zo sierlijk en dartel. Maar we zien nooit het aantal keren dat de schaatsers zijn gevallen. Of hoe een minder geoefende Yo-Yo Ma er een zooitje van maakte.

Zoals bij zoveel geestelijke oefeningen moeten we werken aan vergeving om er beter in te worden.

Jennifer Grant

Bron: Gewijde Ruimte