Leestip van de dag – zondag 6 okt 2019

Paus Franciscus roept nieuwe kardinalen op tot compassie

Op het consistorie in de Sint-Pietersbasiliek werden gisteren dertien kardinalen gecreëerd.

Op het consistorie van vandaag zaterdag 5 oktober, aan de vooravond van de opening van de Bijzondere Assemblee van de Bisschoppensynode over de Panamzoneregio, heeft paus Franciscus dertien nieuwe kardinalen gecreëerd. Onder hen drie jezuïeten en tien stemgerechtigde kardinalen. In zijn homilie drukte hij de nieuwe kardinalen op het hart in de confrontatie met lijden niet de andere kant uit te kijken. De rol die we vervullen, is niet voldoende om ons echt medelevend te maken. Er zijn altijd wel redenen om weg te kijken, ook voor wie gewijd is. Tegelijk waarschuwde hij hen om geen ambtenaren te worden.

De paus moedigde de nieuwe kardinalen aan om niet te vervallen in onverschilligheid en de gave van het mededogen te koesteren en ontwikkelen. Die compassie is geen advies, zelfs evangelisch advies. Zij is een essentiële vereiste. Als ik het object van Gods mededogen niet voel, begrijp ik zijn liefde niet. De bereidheid van een kardinaal om zijn eigen bloed te geven – dat wordt gesymboliseerd door de rode kleur van het gewaad – staat stevig als ze geworteld is in dit besef dat men compassie heeft ontvangen en in de mogelijkheid om compassie te hebben. Anders kun je niet loyaal zijn.

In de aanloop naar de kardinaalscreatie van vandaag werden vrijdagavond vier bisschoppen gewijd. De wijdelingen waren: de jezuïet en kardinaal in spe Michael Czerny en drie apostolische nuntii: Antoine Camilleri, Paolo Rudelli en Paolo Borgia. Het was even schrikken toen er tijdens die plechtigheid deeltjes van het plafond naar beneden vielen. Dat gedeelte van de Sint-Pietersbasiliek, de vleugel links van het altaar, werd geëvacueerd en voor het publiek afgesloten.

Bron: VIS / SIR / Kerknet.be

Luxemburg krijgt voor het eerst in de geschiedenis een kardinaal © Vatican Media