Leestip van de dag – vrijdag 1 december 2017

Samenleving en de politiek moeten armen over de meet trekken

Vlak voor de advent dringt Welzijnszorg in haar nieuwe campagne aan op een verhoging van de minimumuitkeringen en leeflonen.

Welzijnszorg, de grootse armoede- en welzijnsorganisatie in Vlaanderen, heeft vandaag dinsdag, enkele dagen voor het begin van de advent, haar nieuwe welzijnscampagne gelanceerd. Daarbij pleit de organisatie onder het motto: Samen Tegen Armoede! nogmaals voor een verhoging van de uitkeringen en het leefloon. Eén op zeven haalt de meet niet. Een leefbaar inkomen geeft mensen de kans om de toekomst te plannen en stappen te ondernemen om uit de armoede te ontsnappen. Hoe zuinig mensen in armoede ook leven, ze stellen telkens opnieuw vast dat er op het einde van hun budget nog een maand over is. Maanden inkorten, kunnen we niet. Iedereen een leefbaar inkomen garanderen, kan onze samenleving wel. We moeten allemaal de meet halen.

90.000 mensen hebben een beperkte job, waarvan
het inkomen beneden de armoedegrens blijft liggen.
(Marc Justaert, voorzitter van Welzijnszorg)

Marc Justaert, voorzitter Welzijnszorg: Al jaren zijn beleidsmakers het erover eens dat het toekennen van uitkeringen onder de armoedegrens niet menswaardig is. Maar vele regeringsbeloftes ten spijt hebben we nog steeds niet veel vooruitgang geboekt.

Wij hebben het absolute dieptepunt bereikt
nu staatssecretaris Zuhal Demir, met nog 2,5 jaar te gaan,
de handdoek al in de ring wil gooien. 
(Marc Justaert)

Welzijnszorg berekende dat er jaarlijks 700 miljoen euro nodig is om de leeflonen op te trekken. Justaert erkent dat dit een fors bedrag is. Maar dit is uiteindelijk om een politieke keuze. Zo is er wel bijna 4 miljard beschikbaar om het fiscale voordeel voor bedrijfswagens in stand te houden. Het optrekken van de uitkeringen brengt ook een terugverdieneffect mee. Gezinnen kunnen ook opnieuw sterker participeren in de samenleving.

Lees alles over de adventscampagne 2017 van Welzijnszorg: 1 op 7 haalt de meet niet.

Bron: Kerknet.be