Leestip van de dag – vrijdag 1 juli 2016

Paus roept gelovigen op tot Franciscus_in_2015
barmhartig handelen

Paus Franciscus riep de gelovigen op om het Jaar van de Barmhartigheid niet alleen met mooie woorden, maar ook met daden te beleven.

Over barmhartigheid spreken en barmhartig handelen zijn twee verschillende dingen. Dat zei paus Franciscus donderdag, tijdens zijn laatste audiëntie voor de start van de zomervakantie. Traditioneel worden de wekelijkse audiënties, die in het jubeljaar ook bij bepaalde jubilea en extra op zaterdag plaatsvinden, evenals de ontmoetingen van de paus met de staats- en regeringsleiders tijdens het zomerreces geschorst.

Paus Franciscus onderstreepte dat de barmhartigheid drie stappen van uitvoering nodig heeft: Zij vereist ogen om te zien, oren om te horen en handen om ze uit te voeren en vorm te geven. Dat vereist onder meer oog voor de nood van arme en lijdende mensen, waarvan zoveel mensen onverschillig wegkijken. Daardoor dreigen wij een ongevoelig en steriel leven te leiden.

De paus riep ook op om oog te hebben voor nieuwe vormen van materiële en geestelijke armoede. Blijf Jezus zien in diegenen die honger hebben, die gevangen, ziek of naakt zijn of in de werklozen die een gezin te voeden hebben, maar ook bij al diegenen die eenzaam of verdrietig, zij die ontgoocheld zijn en advies nodig hebben of zij die behoefte hebben aan stille begeleiding.

Bron: Radio Vaticana / Kerknet.be