Leestip van de dag – vrijdag 18 november 2016

Eerste homilie van anglicaanse aartsbisschop in Westminster

De Britse katholieken en anglicanen hebben het Jaar van de Barmhartigheid samen afgesloten met een opmerkelijke symbolische geste.

Justin Welby, de (anglicaanse) aartsbisschop Canterbury en geestelijke leider van de anglicaanse wereldkerk, heeft zondag voor het eerst een homilie gehouden in de kathedraal van Westminster, het kloppende hart van de Engelse rooms-katholieke Kerk. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat het hoofd van de anglicanen er een preek hield. De symbolisch opmerkelijke gebeurtenis vond plaats tijdens de plechtigheid voor de sluiting van de Heilige Deur van de kathedraal.

Aartsbisschop  Welby zei in zijn homilie dat het Jaar van de Barmhartigheid, dat een jaar geleden op initiatief van paus Franciscus voor de rooms-katholieke Kerk werd afgekondigd, tot de verbeelding spreekt van alle christenen. Deze deur van genade herinnert ons eraan dat de genade een geschenk is en dat wij geroepen zijn een volk van genade te zijn. Welby legde het verband met de Kronieken van Narnia van C.S. Lewis en noemde de Heilige Deur een toegang voor mensen tot een andere wereld.

Met de sluiting van de Heilige Deur werden de plechtigheden voor het Bijzondere Jaar van de Barmhartigheid in de kathedraal van Westminster officieel afgesloten. Het jubeljaar was er op 13 december geopend door kardinaal Vincent Nichols, de aartsbisschop van Westminster.

Bron: Independent News Service/Catholic Herald / Kerknet.be

 

Kathedraal Westminster

Kathedraal Westminster