Leestip van de dag – vrijdag 22 mei 2020

Egied van Broeckhoven: mysticus van de vriendschap

Priester-arbeider Egied van Broeckhoven SJ stierf tijdens werktijd. Zijn dagboeken spreken van een mystieke verbondenheid met God en mensen. ‘Als ik tegen U niet mijn vriend kan zeggen, heb ik niets, niets, niets.’

Op 28 december 1967 sterft priester-arbeider Egied Van Broeckhoven in de fabriek waarin hij werkt. Enkele platen van zes meter bij anderhalve meter vallen en breken zijn nekwervel. Hij is op slag dood, de armen wijd open. Egied is dan net 34 jaar geworden. Hij laat een dagboek na van 1640 bladzijden.

Een vriendschap

Dagboek van de vriendschap, want daarover schrijft hij: ‘Mijn roeping is: aan de mensen de mystieke diepte van de vriendschap te leren’ (7 maart 1966). Een vriendschap die wortel schiet in God en waarin Egied God ontmoet. ‘God, als ik tegen U niet mijn vriend kan zeggen, heb ik niets, niets, niets’ (12 juli 1958).

Lees verder …