Leestip van de dag – vrijdag 30 december 2016

‘De hoop is voelbaar en hoorbaar bij de jongeren in Riga’

Leen Nuyts van IJD-Jongerenpastoraal Vlaanderen is een van het 30-tal Vlaamse deelnemers aan de Taizé-Jongerenpelgrimage van Vertrouwen in Riga.

Woensdag 29 december, kwamen meer dan 10.000 jongeren uit heel Europa samen in Riga voor de 39ste Europese Taizé-ontmoeting die plaatsvindt van 29 december 2016 tot 2 januari 2017. Onder hen ook een 30-tal Vlaamse jongeren dat met IJD-Jongerenpastoraal Vlaanderen van Brussel naar de Letse hoofdstad vloog.

Pioniers van hoop

Samen met alle andere deelnemers willen ook de Vlaamse deelnemers het nieuwe jaar inzetten door mee te werken aan een boodschap van hoop. Want, stelt broeder Aloïs de prior van de Taizé-gemeenschap, in een van zijn voorstellen voor 2017, het groeiende geweld van vandaag roept op tot samenhorigheid. Door samen te komen en met elkaar in gesprek te gaan, gaan we in tegen de verdelende tendens van vandaag en worden we pioniers van de hoop.

Warme gastvrijheid

Deze oproep tot verbondenheid en hoop hebben de inwoners van de stad Riga alvast ter harte genomen. De koude temperaturen in de stad worden ruimschoots gecompenseerd door de warmte en gastvrijheid, getuigt deelneemster Leen Nuyts van IJD-Jongerenpastoraal Vlaanderen. Na een lange en hectische dag deed het dan ook extra deugd om verwelkomd te worden met een glimlach, koekjes en warme thee.

Een hoop die niet kan sterven

Maar ook de jonge deelnemers is het concept van verbondenheid en hoop niet vreemd. Het avondgebed in de Arena Riga voelde, na een lange, vermoeiende dag van ‘onderweg zijn’, als een plaats waar we, in verbondenheid met duizenden anderen jongen, samen konden stilvallen, schrijft Leen. De hoop is voelbaar en hoorbaar bij deze jongeren, ondanks de realiteit waarin ze soms moeten leven. In de kleine discussiegroepen in de parochie wordt onze eigen hoop en ons eigen geloof besproken en gevoed door deze getuigenissen. Zo vertelde een van de Sloveense jongeren in onze gastparochie: ‘Mijn hoop kan niet sterven, want mijn hoop ligt in Christus en Hij heeft de dood overwonnen’. Voorwaar een mooie boodschap om mee te nemen naar het nieuwe jaar.

Bron: Leen Nuyts, IJD -Jongerenpastoraal Vlaanderen

Ook Paus Franciscus moedigt de jongeren
in Riga aan tot christelijke hoop

De paus vroeg de jongeren om God een plaats te geven in hun hart en in het dagelijkse leven. Met Jezus, een trouwe vriend die jullie nooit zal teleurstellen, kunnen jullie een hoopvolle toekomst tegemoet gaan en je talenten en vaardigheden inzetten voor het welzijn van allen.

Bron: Kerknet.be