Leestip van de dag – vrijdag 8 juli 2016

Paus vraagt gebed voor verantwoordelijken van armoede

Tijdens de zomervakantie worden de audiënties opgeschorst. Maar voor een groep pelgrims van ATD Vierde Wereld maakte paus Franciscus een uitzondering.

Paus Franciscus heeft woensdag een groep van 200 pelgrims uit het bisdom Lyon geassocieerd met ATD Vierde Wereld en armoedebewegingen ontvangen, hoewel de audiënties wegens het zomerreces een tijdlang zijn geschorst. De pelgrims werden vergezeld door kardinaal Philippe Barbarin, de aartsbisschop van Lyon. De beweging werd in 1957 in Frankrijk opgericht door de Franse priester Joseph Wresinski (1917-1988). ATD Vierde Wereld vond later ook elders, waaronder ons land, navolging.

Tijdens de korte ontmoeting vroeg de paus aan de leden van de vierde wereldbeweging, waarvan de meesten zelf arm zijn, om te bidden voor de rijken die voor hun armoede verantwoordelijk zijn.

Armen zijn de schat van de Kerk, ook al worden zij in onze samenleving veracht en vergeten. Zij stellen ons in staat om Jezus te ontmoeten. Paus Franciscus.

Vergeet niet dat ook Jezus zich vaak zoals jullie heeft gevoeld. Voor hem zijn jullie kostbaar. Hij is steeds dicht bij jullie. Jezus wilde uw conditie delen. Jullie zijn de getuigen van Christus en bemiddelaars bij God, die op een heel bijzondere manier naar uw gebeden luistert.

Verwijzend naar de zaligsprekingen en de gelijkenissen van de rijke man en Lazarus, en de barmhartige Samaritaan vroeg de paus hen om te bidden voor de bekering van de verantwoordelijken voor hun armoede. Bid voor de priesters, voor levieten die onachtzaam voorbijgaan en de andere kant opkijken voor de man die geslagen is en die half dood aan de kant van de weg is achtergelaten.

Bron: I.Media / Kathpress.at / Catholic World News / Kerknet.be