Leestip van de dag – woensdag 13 december 2017

Wereldziekendag gaat in tegen commercialisering
gezondheidszorg

In zijn brief voor Wereldziekendag (11 februari) onderstreept paus Franciscus dat de zorg voor zieken tot de kern van het christen zijn behoort.

De boodschap van paus Franciscus voor Wereldziekendag, die sinds 1992 op initiatief van paus Joannes Paulus II jaarlijks op 11 februari plaatsvindt, staat dit jaar in het teken van de strijd tegen de commercialisering van de gezondheidszorg. Doorheen de geschiedenis, schrijft paus Franciscus, heeft de katholieke Kerk haar moederlijke zorg voor zieken in een breed spectrum van initiatieven vertaald. Die zorg werd gestuwd door vrijgevigheid, opoffering voor de zieken en creativiteit. Tot op vandaag zijn de katholieke ziekenhuizen in vele delen van de wereld de enigen die de nooodzakelijk zorg kunnen verstrekken.

Paus Franciscus stelt de opmars vast van het ondernemerschap en de commercialisering in de gezondheidszorg wereldwijd. Tegen die achtergrond moet erover gewaakt worden dat de waardigheid van patiënten wordt gerespecteerd en de ziekenzorg voor armen toegankelijk blijft. De paus stelt Maria voor als model van de zorg voor zieken en onderstreept dat lijden nooit het laatste woord heeft. Katholieke parochies en gemeenschappen hebben de opdracht om te helen en moeten zieken en kwetsbaren in dit proces centraal plaatsen.

° Bron: I.Media / Kerknet.be