Leestip van de dag – woensdag 13 juni 2018

Tv-spot Caritas International nodigt uit om ‘vreemd te eten’

De gratis reclamespot op VRT kwam er voor Wereldvluchtelingendag (20 juni) en geeft weer hoe mensen reageren als ze een vluchteling ontmoeten.

Je zit rustig met je partner te wachten op je maaltijd in een hip restaurant. Plotseling komt er iemand jouw schotel brengen met de vraag: Ik ben Sohaib, ik kom uit Palestina en ben een vluchteling. Mag ik mee aanschuiven? Wat zou jij dan doen?

Dit was het idee achter een sociaal experiment dat in een Brussels restaurant werd opgezet door de ngo Caritas International. Alles werd gefilmd met verborgen camera. We wilden kijken wat er gebeurt wanneer mensen écht de tijd nemen om een vluchteling of migrant te ontmoeten, verklaart François Cornet, directeur van Caritas International. Dat bleek de eerste minuten soms moeilijk of ongemakkelijk. Maar nadien waren we getuigen van zeer mooie momenten.

Het experiment

In het kader van de campagne Samen op weg (#Sharejourney) wil Caritas International ontmoetingen bevorderen. 49% van de Belgen zegt nog nooit met een vluchteling gesproken te hebben. We weten dat sympathie voor vluchtelingen of migranten toeneemt wanneer men écht in gesprek gaat. Wanneer de mens achter de cijfers en oneliners tevoorschijn komt, verklaart François Cornet nog de motieven voor dit experiment.

Het resultaat

De ontmoetingen werden met verborgen camera’s gefilmd en vormen de basis van een nieuwe actie die vandaag gelanceerd wordt met als titel Vreemd gaan eten. Met evenementen in Waver, Antwerpen, Brussel en Scherpenheuvel schept Caritas concrete kansen tot ontmoeting in de week van Wereldvluchtelingendag.

Bron: Kerknet.be