Leestip van de dag – woensdag 15 februari 2017

Priester wil zijn VS-staatsburgerschap ruilen met vluchteling

De priester vluchtte 42 jaar geleden zelf uit Viëtnam. Hij doet de oproep in een open brief aan president Trump.

De Viëtnamese priester en salesiaan Chuong Hoai Nguyen, die in 1975 samen met duizenden andere bootvluchtelingen naar de VS vluchtte en werd genationaliseerd, vraagt president Donald Trump zijn staatsburgerschap aan een Syrische vluchteling te geven. Syrië is een van de zeven overwegend islamitische landen dat door de recente maatregel van Trump is getroffen. Nguyen voegt er in zijn brief nog aan toe dat hij dan aan zijn oversten zal vragen om in een van de zeven getroffen landen te gaan wonen en werken als de president aan zijn verzoek gehoor geeft.

Men kiest er slechts voor om vluchteling te zijn
indien er geen andere opties meer bestaan.

Chuong Hoai Nguyen werkt in een jeugdcentrum van de salesianen in Los Angeles. Hij is er ook actief bij de Viëtnamese gemeenschap.

Nguyen schrijft: Ik ben Amerikaan en ik heb dit land op mijn manier mee groot gemaakt sinds het mij 42 jaar geleden asiel gaf. Maar nu wil ik graag mijn Amerikaans staatsburgerschap opgeven en u vragen het aan een Syrische vluchteling te schenken.

De brief is vrijdag gepost op de blog van het Amerikaanse katholieke tijdschrift Commonweal door Peter Steinfels, een prominente katholieke intellectueel en voormalige godsdienstcorrespondent van de New York Times. Het schrijven is gedateerd op 27 januari, het begin van het Viëtnamese nieuwjaar. Een tijd van hoop en om te vieren, bemerkt Nguyen.

Bron: RNS / Kerknet.be