Leestip van de dag – woensdag 17 januari 2018

Steven Vanackere over religieuze tekenen in Tertio

Het verschil tussen een totalitaire en democratische samenleving zit ‘m in de ruimte die minderheden al of niet krijgen, schrijft Steven Vanackere.

Verdraagzaamheid is geen luxeproduct voor alleen die vormen van diversiteit die we wel charmant vinden. Verdraagzaamheid betekent het in toom houden van ons veel te snel gekwetste gemoed, schrijft CD&V-politicus Steven Vanackere in zijn column in Tertio 936 van woensdag 17 januari 2018. Geen enkel zinnig mens betwijfelt dat de vrijheid van de enen soms moet worden beperkt om die van anderen mogelijk te maken. Maar wie de godsdienstvrijheid aan banden wil leggen, heeft er in onze geseculariseerde samenleving een wankel argument aan. Andermans keppeltje of hoofddoek tast mijn vrijheid van geen kanten aan. Diezelfde vrijheid die de ene de kans geeft een uiterlijk religieus teken te dragen, garandeert mij eveneens het recht dat niet te doen en er ook in geen enkele omstandigheid toe verplicht te worden.

De tendens om het religieuze compleet
uit het openbare leven te doen verdwijnen is nefast
en van een grote intellectuele armoedigheid.
Steven Vanackere

De allergie tegenover iedereen die een gelovige overtuiging niet wil of kan verstoppen, heeft niets te maken met de heilzame scheiding van Kerk en staat, stelt Vanackere. Natuurlijk kunnen en mogen religieuze normen de maatschappelijke ordening niet dwingend bepalen, wel democratische meerderheidsbesluiten met afdoende respect voor minderheden. Maar dat zijn terechte vingerwijzingen voor een overheid die zich ver moet houden van totalitaire aanspraken. Dat heeft niets te maken met het gedrag van vrije mensen die zich vreedzaam beroepen op hun grondwettelijke rechten.

Bron: Kerknet.be