Leestip van de dag – woensdag 17 juni 2020

‘Tegenover haat staat de kracht van vriendelijkheid’

In het voetspoor van zijn vader predikt Martin Luther King III de kracht van vriendelijkheid tegenover haat. ‘Alleen licht kan duisternis verdrijven.’

Derde leerjaar, een schooltje in Atlanta. Een blanke jongen beschimpt een Afro-Amerikaanse klasgenoot voor de zoveelste keer om zijn huidskleur. Tekentalent heeft hij wel! De jongen tegen wie de spotternij gericht is, reageert totaal onverwacht met een compliment. Prompt houdt het pesten op.

Dit is de merkwaardige ervaring van niemand minder dan Martin Luther King III. Als oudste zoon van de legendarische dominee en burgerrechtenactivist verkondigt hij al van jongs af de kracht van de vriendelijkheid tegenover haat. We zijn allemaal mensen. Ons doel zou moeten zijn om samen te werken om de wereld beter te maken voor onze kinderen, zegt hij. Zijn boodschap klinkt tijdloos en actueel tegelijk.

Duisternis kan duisternis niet verdrijven, alleen licht kan dat. Geweld veroorzaakt alleen maar meer geweld.

En hij citeert zijn vader, vermoord in 1968: Je bent nooit te jong om haat te beantwoorden met vriendelijkheid. Verandering begint bij je eerste stappen.

Hoeveel jaren verstreken sinds de beroemde I Have a Dream-toespraak van Martin Luther King? En nog altijd is het even nodig om te pleiten voor vrijheid, gelijke rechten en een verenigd Amerika, zo stelt diens zoon, inmiddels advocaat, vast. Met zijn project Realizing the Dream helpt hij jongeren uit de vicieuze cirkel van armoede en achterstelling te geraken. Daar laadt hij steeds opnieuw zijn eigen batterijen op: De jongeren geven me hoop. Zij zijn de verandering die de wereld nodig heeft.

Op WE Day Toronto, een evenement van jonge changemakers, zei hij in 2018:

De droom van mijn vader blijft onvervuld, maar hij leeft nog steeds.

Het geheim van zijn volgehouden engagement is dat hij – net als zijn vader – iedereen beschouwt als lid van de ene mensenfamilie. Ook tegen wie hem bestrijdt, kan hij oprecht vriendelijk blijven.

Profetisch klinkt het: De wervelwinden van opstand zullen de grondvesten van onze natie blijven schudden tot de heldere dag van gerechtigheid zich aandient. Laten we niet proberen onze honger naar vrijheid te stillen door te drinken uit de beker van bitterheid en haat.

Bron: Kerknet.be