Leestip van de dag – woensdag 20 juli 2016

300 jonge Europeanen in Parijs voor een ander Europa

Een 300-tal jonge Europeanen verzamelden in Parijs voor de 6de editie van de Jongerenontmoeting voor de Vrede van de Sint-Egidiusgemeenschap.

Zaterdag 16 juli verzamelden 300 jongeren op het voorplein van de Notre-Damekathedraal in Parijs. Ze namen deel aan de 6de editie van de ontmoeting van jonge Europeanen voor de Vrede, die de Sint-Egidiusgemeenschap onder het motto Change Your City, Change Europe van 15 tot 18 juli in de Franse hoofdstad organiseerde. De jongelui wilden op die manier hun solidariteit en hun verlangen naar vrede uitdrukken na de aanslag in Nice.

Jongeren uit niet minder dan acht landen, onder meer ook uit ons land, vonden elkaar in Parijs. Drie uur lang hebben ze zaterdag samen gebeden en gezongen, maar ook geluisterd naar verschillende getuigenissen. Een daarvan was Lassana Bathily, de jonge Malinese bediende van het filiaal van de joodse supermarktketen Hyper Casher aan de Porte de Vincennes, die de wereldpers haalde omdat hij tijdens de aanslag op de zaak op 9 januari 2015 met gevaar voor eigen leven een deel van de gijzelaars in veiligheid had weten te brengen.

Niet toegeven aan de angst

Aan het slot van de bijeenkomst presenteerden drie deelnemers een Oproep voor vrede. Onze aanwezigheid hier betekent onze weigering om toe te geven aan de angst en aan de verleiding om ons terug te plooien op onszelf. Niemand zal ons onze droom afnemen, klonk het beslist. Wij blijven ervan dromen onze steden te veranderen om op die manier ook Europa te veranderen.

Tussen alle Europese hoofdsteden was het Parijs dat door de Sint-Egidiusgemeenschap in 2015, enkele maanden na de aanslagen, als ontmoetingsplaats voor de editie 2016 van de jongerenbijeenkomst, werd weerhouden. Het maakte in de actuele context deze jongerenontmoeting nog sterker, onderstreepte Valérie Régnier, de voorzitster van de Sint-Egidiusgemeenschap Frankrijk.

Bron: Radio Vaticaan / Kerknet.be

Jongeren van de Sint-Egidiusbeweging in Parijs © Sant'Egidio

Jongeren van de Sint-Egidiusbeweging in Parijs © Sant’Egidio