Leestip van de dag – woensdag 21 februari 2018

Rector Notre-Dame Chartres:
‘Van bezoekers pelgrims maken’

Emmanuel Blondeau, rector van de kathedraal in Chartres, ontvangt per jaar 1,2 miljoen bezoekers. ‘Tertio’ sprak met hem.

De Notre-Dame in Chartres belichaamt duizend jaar christendom en geniet wereldfaam wegens haar schitterende glasramen. Het is de taak van rector Emmanuel Blondeau (foto) de bezoekers de sleutel in handen te geven om deze Bijbel in glas en steen te ontcijferen. De kathedraal is evenwel meer dan een museum. Voor Blondeau is het kathedraalgebouw zélf een grand lieu de spiritualité. Veel mensen komen er veranderd buiten.

‘Wanneer ik de eucharistie vier in de romaanse crypte, dan doe ik dat op een plek die duizend jaar oud is’, zegt Blondeau. ‘Die plek vertegenwoordigt niet alleen duizend jaar geschiedenis van de kathedraal, maar ook duizend jaar geschiedenis van het christendom, duizend jaar theologie, onderzoek naar en inzicht in de mens. Ik denk dat veel mensen graag naar hier komen omdat ze hier de wortels vinden van de vraag: Wie is de mens? Die wortels zijn verspreid over het hele gebouw, een Bijbel uit glas en uit steen.’

‘Iemand die het licht doorlaat’

‘De grote uitdaging bestaat erin mensen te helpen bij de interpretatie van de kathedraal. De vrijwilligers moeten de muren, de beelden en de glasramen doen spreken. Het gaat niet alleen om het herhalen van boodschappen uit het verleden, maar ook om het verduidelijken van wat de kathedraal vandaag nog te zeggen heeft. De glasramen verbeelden taferelen uit het Oude Testament en uit het leven van heiligen. Op de vraag: ‘Wat is een heilige?’, kreeg ik van een kind ooit als antwoord: ‘Dat is iemand die het licht doorlaat’.  Wel, ik denk dat het kind het begrepen had: een heilige is inderdaad diegene die het goddelijke licht door zich laat schijnen. Door zijn woorden, door zijn aanwezigheid’, vertelt Blondeau.

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Tertio.

Bron: Kerknet.be