Leestip van de dag – donderdag 21 sepember 2017

De mooiste wegen leiden naar Rome… én Assisi

In de zomer van 2018 reizen onze Vlaamse misdienaars naar Rome. De jongeren ontmoeten elkaar en paus Franciscus in een sfeer van verbondenheid.

Niemand kijkt verbaasd op wanneer een jongere vertelt dat hij youtuber, danser of fervent gamer is. Vlaamse jongeren die misdienaar zijn, daarentegen, kunnen niet altijd op evenveel begrip rekenen.

Tijdens de misdienaarsbedevaart naar Rome komen jongeren uit heel Europa samen om elkaar te ontmoeten. Door zichzelf in de ander te herkennen, leren ze zichzelf beter kennen. Het gevoel van samenhorigheid tijdens deze unieke reis geeft hen nieuwe kracht.

Er is moed nodig
om tegen de stroom in te gaan.

In de zomer van 2018 neemt IJD, Jongerenpastoraal Vlaanderen, de Vlaamse misdienaars opnieuw mee op Romebedevaart. Hélène Derde, misdienaar in de Sint-Gertrudisparochie te Wichelen nam in 2015 deel aan de reis. Zij werd geraakt door het groepsgevoel dat er heerst.

Een 10.000-tal misdienaars bij elkaar.
Daar krijg je toch kippenvel van !?

Onze jongeren zien tijdens deze reis dezelfde bezienswaardigheden als de meeste toeristen, maar beleven ze op een unieke manier. Ze durven zich over te geven aan Jezus’ uitnodiging: “Kom mee en je zult zien” (Joh 1,39).  Daarnaast is de internationale ontmoeting met de paus voor velen een hoogtepunt.

Voorafgaand trekt IJD met de Vlaamse groep enkele dagen naar ‘de stad van Franciscus’, het schilderachtige Assisi. Op het programma staan ontmoeting, gebed, ontspanning, cultuur, zon, amusement,… Sarah en Marie Martens, twee zussen die deelnamen aan de bedevaart in 2015, getuigden over de verscheidenheid van de reis.

We vonden de schoonheid van Rome,
we vonden de paus, maar ook zoveel meer,
waaronder vreugde, vriendschap en dankbaarheid.

In het licht van de jongerensynode in 2018 benadrukte kardinaal Baldisseri dat een christelijke gemeenschap aantrekkelijker wordt voor jonge mensen als ze merken dat hun originele bijdrage wordt geaccepteerd. Jonge misdienaars kunnen hierbij fungeren als sleutelfiguren.

Met de misdienaarsbedevaart in het vooruitzicht organiseert IJD bovendien een nieuwe ontmoetingsdag voor alle misdienaarsbegeleiders. Frisse ideeën en een positieve stimulans om met misdienaars aan de slag te gaan, staan er centraal. Om iedereen de kans te geven om op deze dag aanwezig te zijn,  worden er twee momenten voorzien. De eerste ontmoetingsdag gaat door op 3 februari 2018 in Kortrijk, de tweede op 10 februari 2018 in Leuven. Inschrijven kan via www.regi.ijd.be.

Voor de Vlaamse misdienaars wordt het dan weer hoog tijd om de reis naar Assisi en Rome op hun bucketlist te plaatsen en zich in te schrijven om samen op avontuur te gaan van donderdag 26 juli 2018 t.e.m. zaterdag 4 augustus 2018. Ze kunnen zich inschrijven via www.regi.ijd.be.

Bron: Kerknet.be