Leestip van de dag – woensdag 26 juli 2017

Niet te missen op tv: diepmenselijk portret van 4 missionarissen

De Franstalige cultuurzender La Trois zendt donderdagavond de prachtige documentaire ‘La mémoire des missionnaires’ uit.

De Brusselse journaliste en documentairemaakster Delphine Wil (artiestennaam van Delphine Wilputte) is al jaren op zoek naar haar roots. Haar grootvader was een pater marist die als missionaris naar Congo werd gestuurd. Daar leerde hij een Congolese schone kennen en hij verliet zijn orde. Haar kleindochter wou daar meer over weten, maar botste bijwijlen op een – vooral kerkelijk-institutionele – muur.

Uiteindelijk pakte ze het anders aan en zocht ze vier andere missionarissen op, zowel paters die zoals haar opa een andere weg zijn uitgegaan als paters die religieus gebleven zijn. En van dit alles maakte ze een documentaire die uitblinkt in nuance en poëzie.

Het zijn prachtige portretten geworden.

De inmiddels overleden jezuïet Paul Folon was bijna honderd toen Wil hem ontmoette. Zijn getuigenis baadt in welbedoeld paternalisme. Witte pater Dries Fransen is zich altijd scherp bewust geweest van het koloniale trekje van het missiewerk en is binnen de grenzen van een trouw engagement nog altijd even kritisch. Scheutist Pieter Gerits bleef ook na zijn uittreding actief in kerkwerk, maar geniet tegelijk met volle teugen van zijn familieleven. En picpus Gérard Blanchy werd niet alleen verliefd op een Congolese vrouw, maar ook op de African way of live die hij ook als ex-missionaris blijft beleven.

De scherpzinnigheid van de witte pater die bleef,
en de nostalgie van de scheutist die familieman werd,
liggen zeer dicht bij elkaar.

Delphine Wil heeft ruimschoots de tijd genomen om deze documentaire in te blikken. Ze was er drie jaar geleden al mee bezig, toen ze interesse betoonde voor de honderdste verjaardag van monseigneur Jan Van Cauwelaert. Zowel de personages uit Bukavu die ze aan het woord laat over hun herinneringen aan de missionarissen, als de vier karakterkoppen die ze portretteert, wisten zich perfect op hun gemak bij deze filmmaakster.

Hun getuigenis is diepmenselijk
en daarom bijzonder mooi.

Hun verschillen polariseren niet, maar illustreren de complexiteit van het avontuur van de missionarissen van Congo.

La mémoire des missionnaires is donderdag 27 juli om 21u05 te zien via La Trois en daarna zeven dagen lang via Auvio (Proximus TV kanaal 228 of Telenet kanaal 138).

Bron: Kerknet.be