Leestip van de dag – woensdag 29 april 2020

Paus Franciscus dankt daklozenkranten voor verhalen van hoop

Wereldwijd worden meer dan 100 daklozenkranten gepubliceerd in 35 verschillende landen en in 25 talen.

Paus Franciscus heeft maandag een boodschap laten bezorgen aan al wie betrokken is bij de verspreiding van de daklozenkranten. Hij brengt daarin hulde aan de krantjes voor de manier waarop ze verhalen van hoop verspreiden. Traditioneel worden de kranten verkocht door vrijwilligers, immigranten en daklozen, een groep die juist erg zwaar wordt getroffen door de coronacrisis. Zo wordt aan meer dan 20.500 daklozen werk bezorgd.

De paus huldigt de initiatiefnemers achter de kranten. Zij halen die mensen uit de onzichtbaarheid en bezorgen hen terug hun waardigheid. De meest kwetsbare mensen, de onzichtbare, dakloze mensen riskeren de zwaarste rekening te betalen, schrijft de paus in zijn boodschap. Duizenden mensen over de hele wereld hebben een baan gevonden dankzij de verkoop van deze buitengewone kranten.

Paus Franciscus heeft altijd een warm hart gehad voor de daklozenkranten. Sinds het begin van zijn pontificaat heeft hij hen al drie keer een interview toegestaan. Dat gebeurde op 27 oktober 2015 voor het eerst op vraag van de Nederlandse daklozenkrant Straatnieuws. Daarin getuigde hij toen heel openhartig over zijn kindertijd in Argentinië en het dagelijkse leven in het Vaticaan.

Bron: Vaticannews.va / Kerknet.be

Foto van het internationale netwerk van daklozenkranten © INPS