Leestip van de dag – woensdag 7 februari 2017

Ik probeer getuigend aanwezig te zijn.

Zondag a.s. wordt bedrijfsjurist en Tertio-medewerker Kris Somers in Mechelen door kardinaal Jozef De Kesel tot permanent diaken gewijd.

Op zondag 11 februari a.s. wordt bedrijfsjurist en freelance Tertio-medewerker Kris Somers in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal door kardinaal Jozef De Kesel tot permanent diaken gewijd. Het resultaat van een heel lang onderscheidingsproces, zegt hij in een interview met Geert De Cubber in Tertio dat vandaag, woensdag 7 februari, verschijnt. Een christen herken je aan hoe hij op de werkvloer staat.

‘Een ander omgordt u’

Zowat tien jaar ben ik er al mee bezig, legt Kris Somers uit. Ik vergelijk het met een radio die op de achtergrond speelt en waarvan het volume langzaam naar omhoog gaat. Wat als achtergrondmuziek begon, kan je op een gegeven moment niet meer negeren. En dan zijn we bij Johannes aanbeland: ‘Een ander omgordt u’.

Dat het diaconaat vruchtbaar wordt vanuit het huwelijk
ligt voor de hand. Daarin zit tegelijk de meerwaarde:
de diaken als vader draagt bij tot herkenbaarheid;
in twee richtingen trouwens. En dat beïnvloedt
zonder twijfel een homilie of een pastoraal gesprek.

Dienend leiderschap

Ik wil geen weekenddiaken zijn, geeft Somers aan. Ook tijdens de week wil ik op de werkvloer diaken zijn. Dan kom je al snel uit bij ‘Servant Leadership’ van Robert K. Greenleaf. Met geloofsbrieven tot in de Bijbel en de andere grote godsdiensten omschrijft die Amerikaan een goede leider: iemand die – in de geest van de voetwassing – andermans belangen voor de eigen belangen plaatst.

Ik probeer getuigend aanwezig te zijn, door actief te luisteren.
Let wel: zonder groot kruis of met de Bijbel in de hand.
Die vorm van evangeliseren werkt veeleer contraproductief.

Bron: Kerknet.be