Leestip van de dag – woensdag 9 november 2016

Menselijke ketting rond gevangenis

Honderden mensen vormden eergisteren een ketting rond de gevangenis van de Begijnenstraat in Antwerpen bij wijze van symbolische omarming.

Niemand is voor altijd uitgesloten. Die boodschap kregen de gevangenen van de Begijnenstraat op maandag 7 november luidkeels toegezongen door enkele honderden mensen die voor de deur verzamelden op initiatief van de vereniging Within-Without-Walls. Een muziekband van scholieren van Sint-Ludgardis – de school ligt pal tegenover de penitentiaire instelling – kreeg voor de gelegenheid steun van Jean Bosco Safari.

Ik heb in mijn leven al veel gevangenen ontmoet, en niet 1 in wie ik niets goeds kon vinden. Jan De Cock

Organisator Jan De Cock schreef zijn ontmoetingen met gedetineerden uit in Hotel Prison en Hotel Pardon. Hij is ook als vrijwilliger actief in De Begijnenstraat. Bekijk het filmpje.

De directie en het personeel van de gevangenis kregen we niet te zien, maar hun sympathie voor de actie toonden ze door de ramen open te zetten, zodat de gedetineerden konden horen wat er aan de hand was.

Aan alle 623 gevangenen die daarbinnen zitten: er zijn meer gele lintjes verdeeld, dus voor ieder van jullie is terug een plaats in de samenleving als je je straf hebt uitgezeten, klonk het vanaf het podium. De gele lintjes verwijzen naar het liedje Tie a yellow ribbon round the ole oak tree, een uptempo liefdesliedje waarin een gedetineerde aan een geel lint rond een oude eik kan zien of zijn geliefde nog op hem wacht.

Die nieuwe kans is wat echt bevrijding schenkt.

Terwijl Jan De Cock iedereen groette – aan deze kant van de muur en aan de andere kant – gingen alle hoofden richting hoge gevangenismuren en wuifden we de gedetineerden toe. Geen naïef gebaar, maar een bewust engagement om wie zich afgeschreven voelt, hoop te geven en moed om zich te herpakken.

En dan was het eindelijk tijd voor de menselijke ketting. Kippenvel, echt waar. Maar dat kon ook een beetje aan het gure weer liggen.

Bron: Kerknet.be