Leestip van de dag – zaterdag 1 juni 2019

7 redenen waarom kerkelijke media belangrijk zijn

Kerkelijke media zijn belangrijk voor Kerk én samenleving. Maar waarom eigenlijk? 7 argumenten en tegelijk uitdagingen.

  1. Een heldere stem is nodig. Kerkelijke media verrijken het medialandschap vanuit een unieke, christelijke invalshoek. Waarheidsgetrouw, met respect voor menselijke waardigheid én sociaal bewogen.
  2. Kerkelijke media geven een gezicht en stem aan de vele mensen die op authentieke wijze evangelisch leven midden in een moderne cultuur. Hun getuigenissen laten ongecompliceerd zien dat het geloof een verschil kan maken in onze samenleving.
  3. ‘Als het niet op het scherm te zien is, bestaat het niet’, hoor je ouders zeggen. Media, en vooral sociale media, bepalen ons denken en doen, onze blik op de wereld. Willen we katholiek (letterlijk: universeel, voor iedereen) zijn, dan kan dat niet zonder aanwezigheid in de media.
  4. Kerkelijke media dagen de Kerk uit naar buiten te treden en in dialoog te treden met de mensen van nu. Ze appelleren de kerkgemeenschap om na te denken over hoe ze zichzelf authentiek en getuigend kan voorstellen aan een breed publiek.
  5. Religie is geen privézaak en kan een samenleving verrijken. In een samenleving die meer verdeeld geraakt, laten kerkelijke media zien dat geloof en levensbeschouwing een positieve en verbindende kracht hebben.
  6. Kerkelijke media bieden de Kerk de kans om te delen in de zorgen en vreugdes van alle mensen – luisterend, ondersteunend én inspirerend. Internet en sociale media bieden meer dan ooit de kans om ook te luisteren naar de vragen en zorgen van mensen van vandaag én erop te antwoorden.
  7. Kerkelijke media bouwen mee gemeenschappen op, lokaal en regionaal. Talloze vrijwilligers zetten zich in om mensen, verenigingen en parochies te verbinden en ondersteunen. Dank je wel aan al die vrijwilligers!

Bron: Kerknet.be