Leestip van de dag – zaterdag 12 jan 2019

Zuster Norma

Sinds de opening vier jaar geleden werden in het centrum van zuster Norma Pimentel al meer dan 100.000 nieuwkomers opgevangen.

Tijdens zijn bezoek aan de grens met Mexico heeft VS-president Donald Trump naar verluidt ook een ontmoeting met zuster Norma Pimentel. Zij staat bekend om haar inzet voor migranten en vluchtelingen in de grensstreek met Mexico. In 2015 werd zij, en met haar ook alle religieuzen die zich op een gelijkaardige manier inzetten, voor die inzet ook persoonlijk geloofd en bedankt door paus Franciscus.

“In het debat over migranten en vluchtelingen en de grensmuur met Mexico moet menselijke waardigheid steeds de leidraad zijn.”

Zuster Norma Pimentel publiceerde van de week een column in de krant Washington Post. Daarin nodigt zij president Trump uit om persoonlijk een bezoek te brengen aan het centrum voor de opvang van nieuwkomers, waarmee zij vier jaar geleden van start ging. Hier worden gezinnen die de grens oversteken dag en nacht met de glimlach verwelkomd. Wij bieden hen een warme kom soep, een douche en een plek om uit te rusten. De meeste gezinnen zijn uitgeput en bang. Zij hebben niet veel meer dan enkele schamele bezittingen in een plastic zak, schrijft zij. Slechts een enkeling spreekt Engels en zij hebben bijna allemaal hulp nodig.

“Veilige grenzen en een humane behandeling van hen die op de vlucht zijn voor vervolging of op zoek zijn naar beter leven sluiten elkaar niet uit.”

Zuster Norma, lid van de congregatie van de Missionarissen van Jezus, is in Texas opgegroeid aan de grens met Mexico. Ze lanceerde onlangs een campagne om fondsen bijeen te brengen voor een tweede opvangcentrum. Zij zegt: Dagelijks zijn wij getuige ervan hoe mensen van verschillende religies kunnen samenwerken om medemensen te helpen, ongeacht wie zij zijn of waar zij vandaan komen. Wij behoren allemaal tot dezelfde mensenfamilie. Wij zijn geroepen om in solidariteit met elkaar samen te leven.

Bron: Crux / Kerknet.be

Zuster Norma